Hrvati likuju zbog katastrofe srpskog fudbala u Evropi: Imaju 35 poraza na 40 utakmica!

Utakmicama u plej-ofu za sva tri evropska takmičenja nastavljen je košmar srpskog fudbala koji traje već dve godine

Fudbalska reprezentacija, sada već po običaju, beleži neuspehe na velikim takmičenjima, FSS je već dugo u rasulu, dok ništa bolja situacija nije ni u klupskom fudbalu.

Predstavnici Superlige nastavili su da posrću, pa je nakon novih poraza TSC-a i Partizana u četvrtak, negativni bilans dodatno porastao.

Od 40 utakmica naši klubovi su zabeležili 35 poraza, uz tri uzastopna ove nedelje.

Partizan je u četvrtak poražen od Genta u Beogradu (1:0), a TSC je izgubio na gostovanju kod Makabija iz Tel Aviva (3:0), dok je Crvena zvezda savladana u utorak u kvalifikacijama za Ligu šampiona od Bode Glimta (2:1).

Na početku kvalifikacija učestvovalo je čak pet naših ekipa, uključujući i Vojvodinu i Radnički, ali ni oni nisu uspeli da eliminišu niti jednog protivnika.

Zbog toga likuju Hrvati, koji će gotovo sigurno imati predstavnika u Ligi šampiona, pošto je šampion Dinamo na pragu ulaska nakon pobede od 3:0 u prvom meču protiv Karabaga, a možda i još jednog u Ligi konferencije.

Rijeka je u prvom susretu plej-ofa remizirala 1:1 sa Olimpijom iz Ljubljane.

Hrvatski mediji naširoko pišu o debaklu srpskih klubova u Evropi, koji bi trebalo da im budu direktni rivali u borbi za koeficijent i više mesta u međunarodnim takmičenjima.

Najposećeniji tamošnji portal "Indeks" podseća na katastrofalan učinak naših predstavnika.

"Debakl srpskih klubova u Evropi je sve veći. Izgubili su 35 od poslednjih 40 utakmica".

Hrvati podsećaju da su ranije ove sezone već ispali i Radnički protiv crnogorskog Mornara i Vojvodina.

Na taj način HNL je na lestvici koeficijenta preskočio srpsku ligu, koju je nadmašila i ukrajinska liga, pa je Srbija sada na 21. mestu (a bila je 11. u sezoni 2020/2021).

Srpski klubovi su ovog leta među najgorima na "starom kontinentu", a analitičari razlog nalaze u tome što je našem takmičenju prethodno prebrzo došao rast koeficijenta.

"Neverovatno zvuči podatak da srpski klubovi u poslednjih 40 utakmica imaju čak 35 poraza, dve pobede i tri remija. Partizan i Radnički su jedini koji su u tom periodu uspeli da pobede nekog, a Partizan je jedini klub koji je u poslednje dve sezone ostvario evropski prolaz – lani protiv azerbejdžanskog Sabaha na penale", dodaje se u analizi Hrvata.

"Večernji list" zaključuje da "takav rasplet nije loš za hrvatsku fudbalsku ligu koja je na lestvici koeficijenata preskočila srpsku".

Partizan bi mogao da obori neslavni rekord i postane prvi klub koji je ispao u kvalifikacijama svakog od tri najjača takmičenja.

U pokušaju da dođe do Lige šampiona zaustavio ga je kijevski Dinamo, potom je usledio neuspeh protiv Lugana, dok je na istom putu i u okršaju sa Gentom.

TSC će gotovo izvesno igrati u Ligi konferencije nakon neuspeha u prvom meču protiv Makabija, dok jedino Zvezda ima šanse da "izvadi fleke" i pridruži se Dinamu u Ligi šampiona.

Višestruki uzastopni prvak Srbije mora da nadoknadi gol zaostatka protiv norveškog šampiona, pa ćemo u sredu uveče saznati da li će u elitno takmičenje ili stepenik niže.