Sport

Statističari su izračunali - Argentina osvaja Mundijal, ali i Hrvati imaju šanse

Stiglo se do polufinala, četiri tima se još uvek bore za titulu prvaka sveta, a sada je poznato i kolike se matematički šanse daju svakoj od četiri selekcije da osvoje trofej
Statističari su izračunali - Argentina osvaja Mundijal, ali i Hrvati imaju šanseGetty © Clive Brunskill / Staff

Francuska je poslednji učesnik polufinala Svetskog prvenstva u Kataru, pošto su u subotu savladali Englesku 2:1 i tako stigli na dva koraka od odbrane trofeja osvojenog pre četiri godine u Rusiji.

Selekcija Didijea Dešana priključila se Hrvatskoj, Argentini i Maroku u društvu najboljih selekcija sveta, ali prema određenim računicama - nisu glavni favoriti za osvajanje zlatnog trofeja.

Specijalizovani statističar "Svis fudbal data" poznat je po analitici i naprednim računicama kojima pokušava da predvidi šanse određenih timova da naprave određeni ishod.

I prema njihovoj računici, Argentina ima najveće šanse da 18. decembra na stadionu "Lusail" podigne trofej namenjen prvaku sveta. Kako se navodi, Argentini se daju šanse od 42,6 odsto, što je osetno više nego što se daje Francuskoj.

Za aktuelne prvake sveta, ova računica navodi da su šanse 31,4 odsto da će odbraniti trofej iz Rusije. Hrvatska je treći favorit za 16,8 odsto, dok je na kraju autsajder najveće iznenađenje turnira, Maroko, sa 9,3 odsto šansi.

Što se tiče polufinalnih okršaja, "Svis fudbal data" navodi da Argentina ima 65,3% šansi da eliminiše Hrvatsku, dok se Hrvatima za plasman u finale daje 34,8% šansi. Francuska je sa 64,7% favorit protiv Maroka u drugom polufinalu, dok afrička selekcija ima 35,3% šansi da još jednom šokira svet i stigne do finala. Pa da vidimo koliko će ove kalkulacije biti precizne...

image