Sport

Zbog ovoga je jedan Srbin diskvalifikovan u Americi... (VIDEO)

Dvostruki aršini u "belom sportu" ovih dana sve su izraženiji i na njih više ne mogu da ostanu nemi ni oni najobjektivniji
Zbog ovoga je jedan Srbin diskvalifikovan u Americi... (VIDEO)Getty © Grant Halverson / Stringer

Finale ATP turnir u Vinston-Sejlemu obeležila je neverovatna situacija u finišu prvog seta, koja je neupitno podsetila na onu od pre četiri godine, takođe na američkom tlu, samo na terenima Ju-Es opena.

U borbi za trofej u američkom gradu u Severnoj Karolini sastali su se Italijan Lorenco Sonego i domaći predstavnik Aleks Mikelsen.

Amerikanac je katastrofalno otvorio susret, izgubio prva četiri gema, a nakon što je pretrpeo drugi brejk u prvom setu, reagovao je impulsivno i iz besa.

Pošto je video da loptica posle njegovog voleja izlazi u aut i da na semaforu piše 4:0 za rivala, Mikelsen je izvadio onu koja mu je bila u džepu i lansirao je prema tribinama.

Na njegovu nesreću, pogodio je jednog navijača direktno u glavu i gotovo svi, pa i on, očekivali su momentalnu diskvalifikaciju.

Srećom, navijač je prošao bez težih povreda, a glavni sudija Oreli Tort je, nakon kraćeg razgovora sa pogođenim, odlučila da Amerikancu izrekne samo opomenu i dozvoli mu da nastavi meč.

I prisutni, a i oni koji su pratili susret i komentarisali ga na društvenim mrežama, bili su iznenađeni ovom odlukom, zbog činjenice da je za ovakav potez 20-godišnjak zaslužio da bude diskvalifikovan.

Odmah su mnogi počeli da spominju situaciju sa Ju-Es opena 2020. godine, kada je jedan Srbin završio učešće u četvrtoj rundi, pošto je, mnogo slabijim udarcem, lopticom pogodio linijskog sudiju Loru Klark.

Njegovo ime je Novak Đoković.

Najboljem teniseru svih vremena nije bilo dozvoljeno da nastavi meč protiv Pabla Karenja Buste, nakon razgovora sudije i supervizora takmičenja.

A glavni sudija na tom susretu bila je takođe Oreli Tort, koja je ovoga puta, za isti, ako ne i teži prekršaj, progledala kroz prste Amerikancu.

Tada je srpskom asu oduzeta prilika da se nadmeće za 18. grend slem trofej, ali se on vratio jači nego ikada i sada ih ima 24.

Trenutno je u Njujorku, gde cilja i 25. titulu, dok ponosno na grudima nosi zlatnu olimpijsku medalju osvojenu u Parizu pre nekoliko sedmica.

Što se samog meča u Vinston-Sejlemu tiče, bilo je različitih reakcija, a najglasniji je (ponovo) bio Denis Šapovalov.

Kanađanin, koji je nedavno komentarisao i dvostruke aršine u "slučaju Siner", navodeći da nisu ista pravila za sve na ATP turu, ponovo je učinio isto.

Ovoga puta, imao je i lični razlog, jer je on, nedavno u četvrtfinalu Vašingtona, diskvalifikovan kada je opsovao navijača koji ga je vređao.

"Obožavam kako kažu 'pravila su pravila' dok odjednom više nisu", napisao je Šapovalov na društvenoj mreži "Iks".

Mikelsenu, ipak, nije bilo spasa protiv Sonega, koji je nakon dve godine osvojio titulu, pobedivši u finalu rezultatom 6:2, 6:3.

I njih dvojica se sada sele u "veliku jabuku" u kojoj 26. avgusta počinje poslednji grend slem sezone.

Ju-Es open se igra za nagradni fond od 75.000.000 dolaraza, a titulu brani upravo Novak Đoković.

image