Rusu sudije ukrale titulu skandaloznim odlukama, on zapretio izlaskom iz UFC-a

Borac iz Dagestana neshvatljivim odlukama sudija ostao bez šampionskog pojasa u poluteškoj kategoriji u UFC-u, iako je svima bilo jasno da je zaslužio pobedu

Borba između Magomeda Ankalajeva i Jana Blahoviča, glavni okršaj na UFC 282 događaju u Las Vegasu, pretvorio se u pravi skandal jer ruskom borcu nije dodeljen pojas u poluteškoj kategoriji.

Ankalajev je u ringu bio bolji od Poljaka, ali je duel posle pet rundi podeljenom odlukom sudija proglašen remijem.

To znači da je mesto prvaka u ovoj diviziji i dalje upražnjeno, a MMA svet je šokiralo bodovanje arbitara – praktično svi relevantni MMA autoriteti bodovali su za Ankalajeva.

Dagestanac je bez sumnje bio bolji, zbog čega je odluka arbitara još upitnija. Jedan od sudija ocenio je borbu 48-47 za Poljaka Blahoviča, drugi 48-46 za ruskog borca Ankalajeva, a treći je video remi 47-47.

Zbog toga je Magomed zapretio i da će napustiti najjaču organizaciju u ovom sportu.

"Nisam siguran da želim da se borim za UFC više", rekao je Ankalajev.

Tako je prekinuta njegova serija od devet uzastopnih trijumfa, pa sada u profesionalnoj karijeri ima skor 18-1-1.

Njegov rival je bio svestan da je trebalo da izgubi meč, zbog čega je napravio sjajan potez, prekinuo intervju Rusa i javno rekao:

"Dajte pojas Ankalajevu", istakao je Blahovič i objasnio zašto to misli.

"Moram da pogledam borbu još jednom, ali siguran sam da nisam bio bolji", kazao je Poljak, koji posle ovog remija u profesionalnim borbama ima skor 29-9-1.

Ovo je peti remi u borbama za šampionski pojas u istoriji UFC, prvi još od decembra 2020. godine i okršaja Dejvisona Figereda i Brendona Morena u muva kategoriji.

Duel je imao i neverovatnu uvertiru jer njih dvojica nije ni trebalo da se bore za šampionski pojas, već kao "predigra" Jiržiju Prohaski i Gloveru Tešeiri. Međutim, Čeh je doživeo težu povredu ramena i morao je da odustane od revanša sa Tešeirom koji je zakazan za 11. decembar.

Odrekao se titule, a rukovodstvo UFC donelo je odluku da umesto toga meč Blahoviča i Ankalajeva bude borba za šampionski naslov. Ipak, to mesto je ostalo upražnjeno i videćemo ko će sledeći dobiti šansu za titulu.

Zanimljiv je rasplet u ovoj kategoriji, u kojoj svoju priliku da dođe do pojasa strpljivo čeka i najbolji srpski MMA borac Aleksandar Rakić. On se u aprilu borio upravo sa Blahovičem, ali je u trećoj rundi borbe doživeo tešku povredu kolena od koje se i dalje oporavlja.

Blahovič nije uspeo da dođe do druge prilike da postane šampion. Njegova prva vladavina počela je u seprembru 2020. godine trijumfom nad Dominikom Rejesom, a pojas je branio jednom – pobedio je Izraela Adesanju.