Otvaranje Paraolimpijskih igara u Parizu – kakve li nas sad gadosti očekuju

Paraolimpijske igre u Parizu biće svečano otvorene večeras u 20 časova paradom učesnika od Šanzelizea do Trga Konkord, a Srbiju će na tom takmičenju predstavljati 23 sportista

Umetnički direktor Tomas Žoli, koji je takođe vodio ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara, rekao je da će događaj prikazati paraolimpijske sportiste i "vrednosti koje oni oličavaju" i obećao nastupe koji nikada ranije nisu viđeni.

Međutim, ako je suditi prema detaljima sa otvaranja Olimpijskih igara pre mesec dana, na programu će biti svega, posebno onoga što prevazilazi granice ukusa.

Organizatori su saopštili da je za Paraolimpijske igre u Parizu prodato više od dva miliona ulaznica.

Takmičenja počinju u četvrtak, a sportisti su grupisani prema nivoima oštećenja kako bi se obezbedio što je moguće ravnopravniji teren.

Samo dva sporta na programu, golbol i boćanje, nemaju olimpijski ekvivalent.

Predsednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Endrju Parsons rekao je da će velika gužva koja se očekuje u Parizu mnogo značiti sportistima, od kojih su se mnogi na Paraolimpijskim igrama u Tokiju pre tri godine takmičili pred praznim tribinama zbog pandemije kovida-19.

"Pošto je naša ambicija da budemo zapaženi i shvaćeni kao najtransformativniji sportski događaj na planeti, važno je imati ovu atmosferu", rekao je Parsons za "AP" uoči ceremonije otvaranja.

Na Paraolimpijskim igrama će učestvovati više od 4.000 takmičara u 22 sporta.

Srbiju će predstavljati 23 takmičara i to paraatletika – Saška Sokolov – 100m i 200m; Filip Graovac – čunj; Aleksandar Radišić – čunj; Stefan Dimitrijević – kugla; Nemanja Matijašević – skok udalj; Željko Dimitrijević – čunj; Nebojša Đurić – kugla.

U parastreljaštvu Srbiju predstavljaju: Laslo Šuranji, Dejan Jokić, Dragan Ristić, Živko Papaz, Zdravko Savanović i Jelena Pantović.

U parapauerliftingu imaćemo jednog predstavnika – Petra Milenkovića.

Predstavnici Srbije u parastonom tenisu su Borislava Perić-Ranković, Nada Matić, Mitar Palikuća, dok u paratekvondou nastupaju Marija Mičev, Jelena Rašić, Nikola Spajić, u paraplivanju Katarina Draganov Čordaš, u parakajaku Strahinja Bukvić, a u paratriatlon Lazar Filipović.