Novak nokautiran u Njujorku, ali mu tek predstoji prava borba – Beograd može da kralju vrati krunu

Prvi put od 2017. godine ime Novaka Đokovića ne nalazi se na listi grend slem šampiona, čime je prekinuta još jedna neverovatna serija. Nakon 22 godine niko iz "velike trojke" nije osvojio jedan od četiri najveća turnira, što će se osetiti i na ATP rang-listi

Najveći teniser svih vremena izgubiće treću poziciju i od sledećeg ponedeljka će biti, u najboljem slučaju, četvrti igrač sveta.

Nije uspeo da odbrani titulu u "velikoj jabuci", završio je učešće već u trećem kolu porazom od Alekseja Popirina i izgubiće 1.900 bodova, zbog čega će uslediti pad. Preskočiće ga Aleksander Zverev i Karlos Alkaraz, uprkos još ranijoj eliminaciji od Novaka.

Srpski as će od ponedeljka imati 5.560 bodova i mogao bi čak i da napusti Top 5, u zavisnosti od rezultata ostalih učesnika. U igri su Andrej Rubljov, Grigor Dimitrov i Kasper Rud, koji bi eventualnim plasmanom u završnicu mogli da se nađu ispred Đokovića.

Ono što je mnogo važnije jeste njegova pozicija na ATP rejs listi, odnosno trci za Završni turnir u Torinu.

Loši rezultati tokom čitave sezone bacili su Đokovića tek na sedmo mesto i u trenutku pisanja ovog teksta on ima 3.260 bodova.

Znamo da prvih osam overavaju vizu za Torino, do sada je to učinio jedino Janik Siner, a nekoliko je igrača koji bi mogli da prestignu Novaka.

Pored spomenutog Dimitrova, u pitanju su Aleks de Minor, Tejlor Fric i Tomi Pol, koji i dalje igraju na Ju-Es openu.

Zbog svega navedenog, osvajač 24 grend slema bi mogao da koriguje zacrtani raspored do kraja sezone i poveća broj turnira na kojima će igrati.

Prvi izazov koji ga očekuje jeste Dejvis kup meč protiv Grčke 14. i 15. septembra, pošto je potvrđeno da će predvoditi Srbiju u hali "Aleksandar Nikolić".

Sledeći turnir u Đokovićevom planu jeste masters u Šangaju (od 30. septembra do 13. oktbora), na kojem je poslednji put nastupao 2019. godine. Posle tri godine pauze zbog virusa korona, Šangaj se prošle sezone vratio u kalendar, a Novak je tamo osvojio četiri titule, poslednju 2018. godine.

Osim tenisa, Đoković želi da se vrati u Kinu kako bi se ponovo povezao sa tamošnjim tržištem, u zemlji u kojoj ima mnogo navijača.

Naredno što je sigurno na rasporedu jeste egzibicija u Saudijskoj Arabiji pod nazivom "Six Kings Slam" – za učešće se dobija milion i po dolara, a pobednik će biti nagrađen sa čak šest miliona dolara.

Egzibicija je na programu od 16. do 19. oktobra, a učestvuju još Rafael Nadal, Karlos Alkaraz, Janik Siner, Danil Medvedev i Holger Rune.

Pitanje je da li će dobar rezultat u Šangaju biti dovoljan da Đoković obezbedi plasman na Završni turnir u Torinu, zbog čega bi mogao da prijavi još neki turnir do kraja sezone.

Ukoliko se to dogodi, glavi favorit je svakako ATP u Beogradu, koji će od 3. do 9. novembra biti igran u "Beogradskoj areni".