Sport

Skandal u Sarajevu – u hali "Srbija" intonirana himna tzv. Kosova (VIDEO)

Organizatori Balkanskog prvenstva u džudou napravili su skandal puštanjem himne nepostojeće države
Skandal u Sarajevu – u hali "Srbija" intonirana himna tzv. Kosova (VIDEO)Getty © Harry How

Na Balkanskom prvenstvu u džudou, koje se održava u Istočnom Sarajevu, učestvuje oko 150 takmičara, a između ostalih i onih sa tzv. Kosova.

Upravo zbog njihovog učešća nema džudista iz Srbije, a ironično, dvorana u kojoj se održava nadmetanje zove se "Srbija" i nalazi se baš na Trgu "Srbija".

Organizatori takmičenja otišli su korak dalje i pustili himnu tzv. Kosova.

Zbog ovog skandala oglasio se i Džudo savez Republike Srpske.

"S obzirom na to da je glavni problem na održanom prvenstvu Balkana za seniore intonacija himne i učestvovanje reprezentacije (tzv.) Kosova dužni smo dati pojašnjenje javnosti", počinje se u saopštenju.

"(Tzv.) Kosovo je stalna članica Evropske, Svetske džudo federacije kao i Međunarodnog Olimpijskog komiteta i kao takvi stekli su pravo učešća na svim takmičenjima u organizaciji gore navedenih institucija. Organizator Međunarodnog takmičenja dužan je da se strogo pridržava pravila koje je naložila Evropska i Svetska džudo federacija."

Navodi se i šta je razlog zbog ovakvog postupka.

"Ukoliko se prekrši pravilo od strane navedenih institucija organizator takmičenja kao i savez suočiće se sa rigoroznom kaznom koja može biti i isključenje iz Evropske i Svetske džudo federacije što bi bilo pogubno za sport i sportiste Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Džudo savez Republike Srpske i Bosne i Hercegovine upoznaće Evropsku i Svetsku džudo federaciju i tražiti da se inicijatori svih negativnosti na prvenstvu Balkana za koje imamo dokaze sankcionišu jer su naneli nemerljivu štetu najuspešnijem sportu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine", stoji u saopštenju.

image