Sport

Stojković o Tadiću, istini, tuči, alkoholu, tihom bojkotu i Španiji

Selektor Srbije održao prvu konferenciju posle neuspeha u Nemačkoj
Stojković o Tadiću, istini, tuči, alkoholu, tihom bojkotu i Španiji© Dusan Milenkovic/ATAImages

Dragan Stojković prvi put se obratio novinarima od kraha na Evropskom prvenstvu i preuzeo odgovornost za učinjeno na kontinentalnom šampionatu.

Stojković je dodao da su ljudi u Srbiji nerealni u očekivanjima kada je nacionalni tim u pitanju, a onda je pričao o mnogim temama.

Prokomentarisao je navode da se golman Vanja Milinković-Savić potukao sa jednim navijačem u kafani u Augzburgu.

"Javnost mora da zna istinu. Ne guram probleme pod tepih. Nikakve tuče nije bilo. To je to", istakao je Piksi na konferenciji za medije.

"Bio je verbalni kontakt – 'Šta radiš tu', 'Što si tu'... Nije bilo fizičkih kontakata. Igrači moraju da vode računa – gde idu, šta rade, jer nose odgovornost. Moraju da paze. Od mene su hteli da naprave alkoholičara i ne mogu da razumem. Niti ga konzumiram niti imam šta protiv onih koji ga koriste."

O Tadiću, Kostiću i velikom broju povređenih igrača

Selektor Srbije se osvrnuo na odluku Dušana Tadića, koji je odlučio da se povuče iz nacionalnog tima.

"Odmah po njegovoj izjavi, dao sam svoju. Ona i dalje stoji. O bivšima sve najbolje, da li bih ga zvao, to je hipotetičko pitanje. Poštujem njegovu odluku. On je jedini koji je rekao da prestaje sa reprezentacijom, ostali nisu. Ako imate drugačije informacije, recite."

Ponovio je da nije pogrešio u izboru igrača za turnir u Nemačkoj.

"Izbor igrača je moj izbor, ali sa te strane nisam pogrešio. Jer bolje nismo imali. Da li je neko mogao bolje – jeste, da li sam zadovoljan – nisam. Da li sam pogrešio što sam krenuo sa Vlahovićem, Mitrovićem i Tadićem protiv Slovenije? Možda jesam, ali to je bilo moje ubeđenje."

"U moru tih odluka, bilo je verovatno grešaka, ali to je moja odgovornost. Šta je ko pokazao – to je za nas, a ne javnost. Ako nađete trenera koji je bezgrešan, ja ću se odmah pomeriti. Nisam došao da vodim neke ratove niti da unazađujem reprezentativni fudbal. Ako neko može bolje, da fudbal procveta – nema problema."

"Orlovi" su u ponedeljak počeli pripreme za mečeve sa Španijom i Danskom u Ligi nacija.

"Rekao sam da će biti dosta promena u timu. Ova Liga nacija je dobra prilika da vidimo sa čime raspolažemo i na koga možemo da računamo za ono najvažnije što nas očekuje od marta a to su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Nikada nisam rekao da je neko otpisan. Niko nije precrtan. Svima su vrata otvorena", jasan je legendarni fudbaler.

"Ne mogu ja da pozovem Filipa Kostića u situaciji kad praktično nema klub ili Nemanju Radonjića koji trenira individualno. To bi bilo neozbiljno sa moje strane."

On je ponovio da nijednom igraču nisu zatvorena vrata reprezentacije Srbije.

"Na njima je da se dokazuju. Svi koji su na spisku, to zaslužuju. Da nisam ranije predao spisak, i Ognjen Mimović bi bio na spisku... Zato sam i bio da gledam Zvezdu. Tako radim, ne radim po naređenju. Ali biće i on na spisku. On je budućnost. Niko nije otpisan. Nismo mi Francuska, Španija, Nemačka... Moramo da vodimo računa o svakom igraču."

Da li postoji "tihi bojkot" među igračima?

Srbija će 5. septembra u meču prvog kola grupe A4 Lige nacija dočekati Španiju, a tri dana kasnije gostovaće selekciji Danske u Kopenhagenu. Naša selekcija će biti oslabljena jer ne igraju Aleksandar Mitrović, Sergej Milinković-Savić i Dušan Vlahović.

"Sergej ima probleme sa kukom, Mitrović sa leđima, obojica su se javila na vreme i lekari El Hilala su poslali izveštaj našem medicinskom timu. Nemam ništa da dodam, verujem igračima Što se tiče Vlahovića u pitanju su porodični razlozi i ja u te razloge neću da ulazim."

Ima mnogo onih koji su na spisku, a koji nisu potpuno zdravi.

"Luka Jović je osetio oštar bol u leđima, nije igrao za Milan za vikend, ali verujem da će biti spreman za četvrtak. Postoji znak pitanja za još nekoliko igrača. Videćemo na licu mesta. Aleksa Terzić je imao povredu zadnje lože pre 10 dana, dobre vesti su da je počeo da trenira. Salcburg nije hteo da ga stavi u tim na poslednjoj utakmici. On je rekao da želi da dođe i da ima veliku želju. Miloš Veljković ima upalu leve tetive, znao sam to još od prošle nedelje. Dolazi i on, videćemo u kakvom je stanju. Nemanja Maksimović ima bol u desnoj pubičnoj regiji, koji se javio na poslednjoj utakmici, posle je prekinuo trening. I on dolazi danas, videćemo u kakvom je stanju. Oni su pod znakom pitanja. Neću nikoga terati da igra ako ga boli zadnja loža, kao Aleksandra Mitrovića."

Piksi je demantovao da postoji "tihi bojkot" nekih igrača.

"To nema veze sa istinom. Ako neko ima neku informaciju koju ja ne znam i da neko neće da igra neka javno kaže. Igrači su mi rekli da imaju motivaciju, i to je prava istina. Još niko decidirano nije rekao da neće da igra za reprezentaciju. Fokus je na grupi igračima koja je ovde."

Pored nekadašnjeg kapitena Tadića, već neko vreme u reprezentaciji nema i Darka Lazovića, za kojeg mnogi veruju da je trebalo da bude u timu za Evropsko prvenstvo.

"Razgovarao sam sa Lazovićem iz Verone, on mi je isto rekao da je fokusiran na klupski fudbal", otkrio je selektor.

"Ako još neko neće da igra, morao bi javnosti da objasni zašto neće da igra. Lazović je imao povrede, povredice, dovoljno da ne igra ili bude zamenjen. Nisam želeo da rizikujem pred Evropski šampionat. Kao i za Nemanju Radonjića, koji je imao minutažu kakvu je imao. Sa Lazovićem sam se čuo pre 15 dana. Rekao mi je da hoće da se posveti klupskoj karijeri, on se zbog godina ne vidi na Svetskom prvenstvu."

On je potom prokomentarisao i Dušana Vlahovića, koji je šesti put otkazao nastup za reprezentaciju Srbije.

"To ćete morati njega da pitate. Doživljavam kao odluku bilo kog igrača. Pozvao sam ga, kad njegovog imena ne bi bilo na spisku, tada bih morao da objašnjavam. Ne pada mi na pamet da ulazim u nečiji privatni život. Meni je dovoljno to što mi je rekao."

"Milojević je sada Bog, sahranili bi ga da nije pobedio Bode"

"Orlove" sada očekuje nastup u A diviziji Lige nacija i odmah najteži posao – okršaj protiv selekcije Španije.

"Predstoji nam veliki praznik fudbala, za srpski fudbal bogata jesen. Igrati sa Španijom je veliki praznik, videti sve njihove zvezde takođe, ali očekujem podršku za naš tim. Potrebno im je dati vetar u leđa. A biće debitanata, nisam ih zvao da bih pokazao da sam ja hrabar. Neko od njih će debitovati."

I pred novo takmičenje selektor je svestan da su navijači Srbije nezadovoljni.

"To je njihovo pravo, raspoloženja se menjaju. Trener Zvezde Vladan Milojević je sad Bog jer je pobedio Bode Glimt, a da nije već bi ga sahranili. To je fudbal. Mi smo nerealni... Kad me pitaju kako niste pobedili Sloveniju na EP... A jeste li videli kako je Slovenija igrala protiv Portugalije? Ako su oni loši, a mi ne možemo da ih pobedimo, a igrači im dođoše u naš klub. Samo treba da budemo realni, da košarkaši nisu uzeli medalju isto bi bilo, onda vaterpolisti... Od tretmana koji nisu zaslužili do toga da su heroji nacije... Idemo iz krajnosti u krajnost."

Španija je 14. jula u finalu Eura pobedila selekciju Engleske 2:1 i četvrti put se popela na krov "starog kontinenta".

"Na meni je da pripremim ekipu kako bi trebalo. Naša sudbina je da krećemo od najtežih, bio je Brazil, Engleska, sad je Španija... Zanima me šta će da bude četvrto... Nećemo da se predamo, to je motiv više da se pokažeš protiv najboljih. Da li smo desetkovani? To je veliki znak pitanja. Ovi momci koji su ovde trebalo bi da iskoriste šansu. Ako se pokažu, neće ih tenk izbaciti iz tima."

Stojković je naveo da ima ideju ko će da bude novi kapiten i vođa Srbije.

"Moram da razgovaram sa igračima, da li su spremni za tu ulogu. Važno je kako ekipa igra. Imamo igrače koji nisu tu, videćemo da li će biti u budućnosti. Fokusirani smo na igrače koji su ovde i oni zaslužuju podršku. Hvala im što su se odazvali. Oni su sada u centru pažnje."

Nacionalnu selekciju, prema rečima stručnog štaba, očekuje šest jakih mečeva u Ligi nacija.

"Mi smo se izborili da Srbiju dovedemo u A diviziju, mesto nam je među najboljima, to ne treba niko da zaboravi. Opstati u toj Ligi A je jedan od ciljeva i formiranje tima. Trebalo bi da vidimo da li igrači mogu da se izbore sa pritiskom, da se stvori kostur tima koji će u martu da krene u borbu za Svetsko prvenstvo. Došlo je do dosta promena u odnosu na pre dva meseca. Tu su sada Nedeljković, Belić, Simić, Aleksić, Ivanović, golman Jovanović..."

Srbija će 8. septembra u meču drugog kola u Kopenhagenu gostovati kod Danske, sa kojom je igrala i u Nemačkoj.

"Mi smo u kremu fudbala, a sada bi trebalo da pokažemo da nam je tu mesto. Treba da ostanemo u ovoj Ligi nacija i da se ekipa pripremi najbolje za ono što je čeka, a to je da odemo na treće uzastopno veliko takmičenje. Ne zavisi sve od mene, nego i od igrača i od šanse koja će im se pružiti. To je pogled na ovo što nas očekuje", zaključio je Stojković.

image