Sećanje na Dražena Petrovića - Obradović vodio zvezde Evrolige protiv selekcije Hrvatske

U zagrebačkoj Areni održana je memorijalna utakmica u čast legendarnog i prerano preminulog hrvatskog košarkaša Dražena Petrovića koji bi ove godine slavio 60. rođendan

Spektakl je započeo kratkim filmom o Draženu Petroviću i putu kojim je krenuo u rodnom Šibeniku, a koji je nastavljen preko Cibone, madridskog Reala, Portlanda do Nju Džersija.

Prikazani su i trenuci sa Olimpijskih igara u Barseloni 1992. godine kada je Hrvatska igrala finale i izgubila od američkog "Drim tima".

"Dražen bi voleo da igra u ovakvom predivnom ambijentu", rekao je hrvatski košarkaški trener Aleksandar Petrović nakon čega su na parket izašle dve hrvatske NBA zvezde Bojan Bogdanović i Dario Šarić, kao i Slovenac Luka Dončić.

Centralni događaj bila je revijalna utakmica između Hrvatske i tima Dražen.

Hrvatsku, koju je vodio selektor Josip Sesar, predstavljali su Goran Filipović, Martin Junaković, Krešimir Radovčić, Antonio Jordano, Mateo Drežnjak, Filip Krušlin, Mario Hezonja, Dario Drežnjak, Toni Nakić, Krešimir Ljubičić, Roko Prkačin i Danko Branković.

Za Tim Dražen, koji je predvodio srpski trener Željko Obradović uz pomoć hrvatskog trenera Nevena Spahije, igrali su Marselinjo Uertas, Šejn Larkin, Nenad Dimitrijević, Džanan Musa, Andre Obst, Vanja Marinković, Jaka Blažič, Tornike Šengelija, Dajšon Pjer, Valter Tavares, Matijas Lesor i Boban Marjanović.

Utakmica je bila revijalnog karaktera, a svaki prekid iskorišćen je za prisećanje na Draženov put pa je prvi prekid doneo povratak u 1983. godinu kada je Dražen vodio Šibenku do titule prvaka Jugoslavije, pobedom u finalu protiv Bosne.

U ime tadašnje generacije govorio je Predrag Šarić, a gledaoce su pozdravili i tadašnji treneri Šibenke Vlade Đurović i Zoran Slavnić.

Usledili su potom dolasci nekadašnjih generacija Cibone i madridskog Reala, dok je Portland predstavljao legendarni igrač Teri Porter, a Nju Džersi, sadašnji Bruklin - Keni Anderson.

Tim Dražen je pobedio Hrvatsku 110-107 (28-25, 28-26, 22-32, 32-24), a prvi strelac bio je Mario Hezonja sa 37 poena.

U pauzama je izvedeno i takmičenje u trojkama, u kojem je pobedio Hezonja koji je u dodatnom razigravanju bio bolji od saigrača iz Reala Muse.