Sport

Kako je čuveni Lučesku "oladio" novinare tzv. Kosova: "Pitanja su preduga, a i ne pričam engleski"

Dve selekcije imaju kratku, ali intenzivnu istoriju međusobnih susreta, te će i novi biti zanimljiv ako je verovati uvodu sa konferencije za medije
Kako je čuveni Lučesku "oladio" novinare tzv. Kosova: "Pitanja su preduga, a i ne pričam engleski"Getty © Arif Hudaverdi Yaman/Anadolu Agency/Contributor

Fudbaleri Rumunije i tzv. Kosova sastaju se u prvom kolu Lige C Lige nacija u Prištini, a pre tog susreta selektor gostiju Mirčea Lučesku održao je zanimljivo obraćanje novinarima.

Legendarni Lučesku, koji je tokom karijere vodio brojne klubove i reprezentacije, između ostalih Inter, Galatasaraj, Bešiktaš, Šahtjor, Zenit i Tursku, vratio se na kormilo Rumunije 38 godina posle prvog mandata.

Oduvek je bilo jasno kakav je njegov stav o lažnoj državi Kosovo i ponovo je, na sebi svojstven način, to i pokazao na konferenciji.

"To nije pitanje. Pitanja su vam preduga, moramo na trening", odgovorio je 79-godišnji stručnjak posle jednog pitanja domaćeg novinara.

Rumunija i tzv. Kosovo favoriti su u grupi 2, u kojoj se nalaze još Litvanija i Kipar.

U prethodnoj utakmici dve selekcije, odigranoj u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine, Rumunija je trijumfovala rezultatom 2:0, ali će duel u Bukureštu ostati upamćen po dugom prekidu i povicima domaćih navijača koji su poručivali da je "Kosovo srce Srbije".

Pošto Rumunija ne priznaje tzv. Kosovo određene tenzije su bile očekivane, ali prekid svakako ne.

Međutim, otišlo je u tom pravcu, na kraju veliki broj faulova, kartona, gosti su ostali bez jednog igrača, a Rumuni uz dosta poteškoća došli do pobede i kasnijeg plasmana na Euro.

Lučesku nije želeo da odbije da odgovara na pitanja kosovskih medija, ali ih je u maniru najboljih napadača šmekerski "driblao".

"Ne govorim engleski jer sam rumunski selektor. U klubovima pričamo na razne načine, ovde u reprezentaciji samo na svom jeziku."

On je dodao da očekuje sportsku atmosferu na terenu, bez obzira na ono što će se dešavati na tribinama.

"Nisam zabrinut, verujem da će sve proteći dobro. Na tribinama može biti bilo kako, ali na terenu se sastaju 22 igrača koji će učiniti sve da dođu do svog cilja", zaključio je Lučesku.

Fudbaler domaće selekcije Vedat Murići oštro najavljuje revanš.

"Mnogo verujemo u 'osvetu', ali u granicama dozvoljenog", istakao je Murići.

"Ovaj posao je veoma bitan, jer ne treba da vratimo isto što su oni nama uradili. Mi, pogotovo igrači koji će biti na terenu, želimo da ostanemo u granicama zdravog i sportskog ponašanja. Ako osvojimo tri boda, biće to veliki udarac za njih."

UEFA je donela odluku da neće biti gostujućih navijača, ali Rumuni su još ranije istakli da neće putovati u Prištinu i samoproklamovanu državu jer ne žele da dolaze u "mesto koje ne postoji".

image