Novače, moraš da se trgneš - deveti u ATP trci, hoće li otići na Završni masters?

Završen je i poslednji grend slem u sezoni, a na Ju-Es openu je trofej odneo prvi teniser sveta Janik Siner. Italijanu je to drugi grend slem u sezoni, koliko ih je osvojio i Karlos Alkaraz

Tako je Novak Đoković po prvi put od 2017. godine zabeležio sezonu bez ijednog osvojenog grend slema, a zbog toga će u finišu sezone morati da podigne nivo igre ukoliko bude hteo da se plasira na Završni masters.

Naime, na ATP finale u Torinu će se kao i uvek naći osmorica najboljih tenisera u godini, a Đoković je trenutno deveti igrač sveta po rezultatima u 2024.

On je do sada osvojio 3.260 bodova i ima 45 bodova manje od osmoplasiranog Aleksa de Minora. Do kraja sezone, Novak bi bodove mogao da osvaja na mastersima u Šangaju i Parizu, kao i na nekim od manjih turnira, poput onog u Pekingu iz serije 500 ili onog u Beogradu iz serije 250.

Zapravo, Đoković i ne bi trebalo da ima tako težak zadatak, jer u ATP trci zaostaje samo 630 bodova za trenutno petoplasiranim Tejlorom Fricom, pa je realno da će prestići makar nekog od igrača koji su trenutno ispred njega - osim Frica i De Minora, tu su i Kasper Rud i Andrej Rubljov.

Inače, na Završni masters su se već kvalifikovali Siner i Alkaraz, ali i drugi igrač sveta Aleksander Zverev. Četvrti u ATP trci je Danil Medvedev.

Đoković je branilac trofeja na Završnom turniru u Torinu, koji je prošle sezone osvojio pobedom nad Sinerom u velikom finalu.