Druga velika pobeda Italijana: VADA ne ulaže žalbu, Siner oslobođen svih optužbi za doping!

Svetska antidoping agencija (VADA) odlučila je da ne uloži žalbu Sudu za sportsku artbitražu (CAS) u Lozani na presudu Janiku Sineru povodom doping afere

Italijan je, podsetimo, dvaput bio pozitivan na doping testu na zabranjenu supstancu klostebol, ali su mu suspenzije u oba navrata maltene momentalno ukinute.

Međunarodna teniska agencija za integritet (ITIA) oslobodila je Janika jer je sarađivao u postupku i, prema njihovom zaključku, dokazao da nije namerno uneo zabranjenu supstancu u organizam, niti je bilo nemara sa njegove strane.

Ipak, VADA, ali i Italijanska antidoping agencija (NADA), imale su mogućnost žalbe Sudu za sportsku arbitražu, ali su od toga odustale i prvi teniser sveta je oslobođen svih optužbi, potvrdio je list "Korijere dela Sera".

Dan posle velike pobede i titule na Ju-Es openu, momak iz Južnog Tirola je dobio još jednu dobru vest.

Prilikom oba testiranja, pomenuti metabolit pronađen je u malim količinama, ali je zbog toga oba puta momentalno privremeno suspendovan, sa pravom na žalbu.

Kako je žalba u oba navrata uvažena, Siner je mogao da nastavi da se neometano takmiči na turnirima.

On je u odbrani istakao da je njegov fizioterapeut prilikom tretmana koristio sprej za malu ranu na telu koji u sebi sadrži klostebol. Potom je supstanca dospela u njegov organizam prilikom masaža kojima je bio podvrgnut.

Mnogi su govorili o nejednakom tretmanu, ali je on istakao da je tretiran kao i svi drugi.

Epilog ove afere je kazna oduzimanja 300 bodova i kompletnog nagradnog fonda sa mastersa u Indijan Velsu, tokom kojeg su testiranja sprovedena, ali je sa time zaključeno.