Sport

Amerikanci shvatili - kad nema Đokovića, gledanost pada: Isplivale brojke s Ju-Es opena

Novak Đoković nije opravdao očekivanja na Ju-Es openu pošto je na poslednjem grend slemu u sezoni ispao već u trećem kolu, a sada je u Beogradu i priprema se za meč u Dejvis kupu protiv selekcije Grčke
Amerikanci shvatili - kad nema Đokovića, gledanost pada: Isplivale brojke s Ju-Es openaGetty © Sarah Stier / Staff

No, iz SAD su stigle informacije o gledanosti grend slema u Njujorku i očito je da je rano ispadanje kako Đokovića, tako i Karlosa Alkaraza, uticalo na pad zainteresovanosti za Ju-Es open u toj zemlji.

Da je Novak bitan za atraktivnost Ju-Es opena pokazuje da je finale između Janika Sinera i Tejlora Frica bilo drugo najslabije ispraćeno u poslednjih 10 godina sa prosečnom gledanošću na I-Es-Pi-Enu (ESPN) od samo 1.700.000 gledalaca.

Nije pomoglo ni što je Amerikanac bio u finalu Ju-Es opena po prvi put od 2006. godine, a jedina slabije gledana finala su iz 2020. (Dominik Tim - Aleksander Zverev) i 2017. godine (Rafael Nadal - Kevin Anderson).

Prošle godine je finale Đokovića i Danila Medvedeva gledalo čak 2,3 miliona gledalaca, po dva miliona gledalo je Novakova finala protiv Medvedeva 2021. i Huana Martina del Potra 2018. godine, dok je najgledanije finale u poslednjoj deceniji ono iz 2015. godine.

Tada je Đoković u četiri seta savladao Rodžera Federera, a taj susret gledalo je u proseku 3,2 miliona gledalaca. Zanimljivo je i da su ženska finala neretko gledanija od muških, što je bio slučaj i ove i prošle godine, dok je najgledanije finale u poslednjih 10 godina bilo ono iz 2019. kada je Bjanka Andresku savladala Serenu Vilijams pred 3,7 miliona gledalaca kraj TV ekrana.

image