Sport

U FSS-u rasulo, pljušte optužbe na račun Piksija: "Nema odgovornosti, uvek mu je neko drugi kriv!"

Odjeci neuspeha na Evropskom prvenstvu još su jaki u srpskom fudbalu, a nije pomogao ni "novi početak" u Ligi nacija
U FSS-u rasulo, pljušte optužbe na račun Piksija: "Nema odgovornosti, uvek mu je neko drugi kriv!"© Antonio Ahel/ATAImages

Jovan Šurbatović, bivši generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije, u intervjuu za "Novosti" optužio je sportski sektor i selektora Dragana Stojkovića za loše stanje u toj organizaciji.

Šurbatović je nedavno smenjen sa mesta prvog operativca FSS-a, iako je nakon neuspeha u Nemačkoj, najavio ostavku na tu poziciju.

"Orlovi" su na Euru ponovo podbacili i završili kao poslednji u grupi iza Engleske, Danske i Slovenije, ali to Piksija nije koštalo posla.

On je pre odlaska na takmičenje potpisao novi ugovor, ostao je selektor nacionalnog tima, a prema rečima Šurbatovića, najveći je krivac za trenutno stanje u Fudbalskom savezu Srbije.

Toliko, da je birao i avio prevoznike, pa je tako Srbija na kontinentalni šampionat otputovala avionom čiji je vlasnik hrvatska kompanija.

"Džentlmenski sam prihvatio komandnu odgovornost, iako apsolutno nikakve veze nisam imao sa izborom avio prevoznika. To je radio stručni štab", otkrio je Šurbatović.

"Od gostovanja u Bugarskoj i kratkog leta za Varnu, kada su bili nezadovoljni veličinom aviona, taj posao je preuzeo tim menadžer A tima po nalogu selektora. Selektor se dugo godina pitao za sve u savezu, pa je bilo besmisleno oponirati. Kad je došlo do problema, svi su se izmakli, baš kao i posle rezultata u Nemačkoj. Odgovornost mora da postoji i evo ja sam je prihvatio, iako nisam niti birao avione niti sastavljao tim."

Nastavio je sa kritikama na račun selektora.

"Meni je ovo treće veliko takmičenje od kako sam postao generalni sekretar. Posle Rusije, Katara i sada Nemačke, zaista sam se osećao loše. Ponovo smo izneverili narod", istakao je Šurbatović i nastavio:

"Imali smo fantastičnu podršku i u Rusiji i u Kataru i posebno u Nemačkoj. Komunicirao sam sa tim ljudima po prirodi posla i znam koliko su želeli bar malo radosti. Osim Kostarike, nikoga nismo pobedili. U Nemačkoj smo dali samo jedan gol."

Prema njegovim rečima, Stojković je taj koji se krije iza drugih, iako je najodgovorniji za neuspehe, pa ga ne čudi što je zahtevao njegovu smenu.

"Uvek ista priča – razočaranja, izgovori. Bežanje od odgovornosti. Da, selektor sa kojim sam uvek imao korektan odnos, na moje iznenađenje, izričito je zahtevao da se to desi pre utakmice sa Španijom. Iako je moj odlazak bio izvestan, a Tanjga je tek došao u savez. Bio sam mu neprijatan svedok (ugovori, avion, odela…), ali mi nije jasno kome je i zašto Tanjga smetao. On praktično nije ni počeo da radi u savezu i nije mogao da ima ikakvu odgovornost."

Doskorašnji gensek dotakao se i situacije u srpskom fudbalu, za koju smatra da je daleko od dobre.

"Sve vreme sam ukazivao na anomalije pred organima saveza. Bilo bi nekorektno i nedopustivo da generalni sekretar iznosi te stvari u medije. To su ozbiljna pitanja i rešavaju se isključivo u savezu. Moje je bilo da ukažem, a na rukovodstvu da preduzima mere."

Naveo je i o čemu se tačno radi.

"Imamo velike zamerke od strane UEFA odeljenja za integritet i veoma neugodna pitanja vezana za prijave koje su stizale od njih. Zašto se nije reagovalo kao u slučaju Kolubara koju navode kao dobar primer a posle koga su drugi savezi počeli da uvode sad već čuveni član 83. Suđenje nije više na nivou kao pre par godina, najboljem našem sudiji kome su u UEFA predviđali sjajnu budućnost Srđanu Jovanoviću karijera je dovedena u pitanje. Umesto da smo mu dali vetar u leđa."

Još jednom se osvrnuo na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj i novi debakl "orlova".

"Drugo, sam selektor je postavio kao cilj prolaz u drugu fazu na Evropskom prvenstvu. Nije ga ostvario po drugi put i ni trunke odgovornosti. Očekivao sam bar neku naznaku odgovornosti, bar malo samokritike. Uvek je neko drugi kriv. Sportska sreća, igrači, VAR i sudije. I treće i najvažnije, da li mislite da je bilo lako funkcionisati kao generalni sekretar kada imate trovlašće u savezu?", zaključio je između ostalog Jovan Šurbatović.

image