Sport

FIBA se poklonila Kariju Pešiću: Jedan od najvećih svih vremena, napušta košarku kao pobednik

FIBA je posvetila tekst Svetislavu Pešiću, sada bivšem selektoru Srbije, koji je na klupi nacionalnog tima ostavio dubok trag
FIBA se poklonila Kariju Pešiću: Jedan od najvećih svih vremena, napušta košarku kao pobednik© Srdjan Stevanovic / Stringer

Nakon osvajanja bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Parizu, košarkaška reprezentacija Srbije kreće u nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine i to sa novim selektorom.

Svetislav Pešić, jedan od najtrofejnijih trenera u istoriji srpske i svetske košarke, okončao je svoj mandat na čelu "orlova" po isteku ugovora.

Svetska košarkaška federacija FIBA posvetila je poseban tekst Pešiću, ističući ga kao jednog od najvećih trenera svih vremena.

U pregledu njegove karijere, FIBA podseća na to da je Pešić s Nemačkom osvojio Evrobasket 1993. godine, dok je s Jugoslavijom osvojio evropsku titulu 2001. godine i Svetsko prvenstvo 2002. u Indijanapolisu, gde je u četvrtfinalu pobedio SAD, što je bio prvi put da je ekipa sastavljena od NBA zvezda eliminisana u nokaut fazi.

"Pešić je jedan od najvećih trenera svih vremena", navodi FIBA.

Sledi osvrt na period nakon Pešićeve prve ere, kada je reprezentaciju Srbije preuzeo Igor Kokoškov, beležeći peto mesto na Svetskom prvenstvu 2019. godine, ali bez plasmana na Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Kada se popularni Kari vratio na klupu Srbije, poveo je ekipu na Evrobasket 2022, osvojio i srebro na Svetskom prvenstvu u Manili, a potom i bronzu u Parizu.

FIBA ističe i da je Pešić od 2020. godine član njihove Kuće slavnih, podsećajući na njegovu dugu trenersku karijeru koja je počela još 1984. godine kada je radio s mlađim selekcijama Jugoslavije.

"Pešić ostavlja Srbiju u dobroj situaciji i napušta međunarodnu košarku kao pobednik", zaključuje FIBA.

image