Zvezda ima nula odsto šansi za finale Lige šampiona, superkompjuter ne veruje ni u prolazak dalje

Crveno-beli će osmu godinu zaredom igrati u evropskom takmičenju, ali im se ne daju velike šanse za neki ozbiljniji rezultat u eliti

Sajt za sportsku statistiku i analizu "Opta" objavio je listu favorita za osvajanje Lige šampiona, prema kojoj je srpski predstavnik – Crvena zvezda – na 33. mestu od 36 učesnika.

"Opta" se služila svojim superkompjuterom, koji je 10.000 puta simulirao sezonu Lige šampiona 2024/25 kako bi došao do što tačnijih zaključaka.

U obzir je uzeto nekoliko statističkih podataka, kao i novi sistem takmičenja bez grupne faze.

Na osnovu toga je srpski predstavnik Crvena zvezda na 33. mestu sa nula procenata šansi za uzimanje trofeja i čak ulaska u finale. Za polufinale im je dato 0,1 odsto, četvrtfinale jedan odsto, a plasman u nokaut rundu 6,2 stotih.

Za plasman u osminu finala, Crvena zvezda mora da posle osam mečeva bude među osam najboljih timova ili bar da se plasira od 9. do 24. mesta, te da se progura kroz plej-of dvomeče.

Srpski šampion je osmi put zaredom u Evropi, a četvrti put će se nadmetati sa najboljim timovima na "starom kontinentu".

Rivali crveno-belima u novom formatu Lige šampiona biće Barselona, Inter, Benfika, Milan, Jang Bojs, PSV Ajndhoven, Štutgart i Monako.

Prvi favorit je Mančester siti sa 25,3 posto, drugi je branilac titule Real Madrid sa 18,2 posto, treći Inter sa 10,9 posto…

Iza Zvezde su na ovoj listi samo Šahtjor iz Donjecka, Jang Bojs (koji će biti rival crveno-belima) i Slovan iz Bratislave.