Sport

Federer igrao do 41. godine pa "promenio ploču": Tenis nikad nisam shvatao ozbiljno

Profesionalno se bavio tenisom skoro 25 godina, borio se da postavi rekorde koji će teško biti srušeni, ali po završetku karijere, Rodžer Federer ipak tvrdi nešto drugačije
Federer igrao do 41. godine pa "promenio ploču": Tenis nikad nisam shvatao ozbiljnoGetty © Clive Brunskill / Staff

U svetu tenisa, 2022. godina ostaće zapamćena i po oproštaju Rodžera Federera. Legendarni Švajcarac je igrao tenis sve do 41. godine, osvojio je 20 grend slemova i postavio silne rekorde.

U međuvremenu, one najveće su mu preoteli Novak Đoković i Rafael Nadal, a kada je shvatio da ga telo izdaje i da više ne može da se nadmeće, odlučio je da se povuče. Ipak, sada Federer tvrdi da je verovatno u karijeri i mogao više - samo da je hteo.

To je poruka koju je Švajcarac imao gostujući u emisiji "Dejli šou". Poručio je da se "iscedio kao limun do poslednje kapi".

"Bilo je i lepih večera, prijatelja i srećan sam što nisam tenis shvatao tako ozbiljno i tako profesionalno. I dalje je za mene imao taj amaterski obrt, bar delom. Malo sam zabrinut za svaki sport koji se potpuno okreće u profesionalnom smeru, nadam se da neće izgubiti zabavu koja je važna", rekao je Federer i dodao da se dobro "zabavio na ATP turu".

Kako je rekao, boravak na Turu za njega nije predstavljao samo tenis, nego je bila i prilika za druženje.

"Sport je više od analitike igre, sportske nauke koja takođe ozbiljno napreduje. To je ok, važno je i to, ali kad vidite nekog da radi nešto da mu ide dobro, probajte tako. Drugi mogu da pokažu kako se neke stvari rade. Mi živimo u statističkom svetu, volimo to, volimo da rušimo rekorde, ko je najveći i sve te stvari. Ali onda odete na teren, osvojite grend slem i postanete prvi i neko vas pita kada ćete uzeti sledeći i koliko ćete ostati na prvom mestu. Umesto da jednostavno uživate u tome. To je malo problem, bar po mom mišljenju", rekao je Rodžer Federer.

image