Sudbinski susreti Mesija i Modrića: Debi 2006, "krvarenje" zbog Hrvatske i predaja zlatne krune

Bio je 1. mart 2006. godine kada su se dvojica "LM10" prvi put susrela. Iako se nije činilo, njihovi putevi su se od tada još mnogo puta preplitali na najvažnijim "stanicama". Sada će ulog biti veći nego ikad, jer Argentina i Hrvatska žele u finale Mundijala. U Kataru se svi pitaju - kojim putem će Leo i Luka dalje poći?

Slučajnosti ne postoje. Argentina već 36 godina čeka da se vrati na svetski tron i mnogo je rana otvoreno u međuvremenu. Finale u Italiji 1990. Finale u Brazilu 2014. Debakl iz 2002. i rasporenost protiv Francuske u Rusiji pre četiri godine. Ovo je poslednji pohod Lionela Mesija na jedini trofej koji mu nedostaje.

Hrvatska sanja novo finale Mundijala. Onog leta '98 u Francuskoj su ostali na korak od nezamislivog, 20 godina kasnije su se drznuli da to i ostvare. Sada na čelu sa Lukom Modrićem žele da se usude i Argentini otvore nove rane. Da zaustave Mesijevu četu. Taj sudbonosni susret Luke i Lionela ne može biti slučajan.

Bio je 1. mart 2006. godine. U Bazelu, u toj uvek neutralnoj Švajcarskoj, prvi put su se susreli njih dvojica. Hrvatska i Argentina igrali su prijateljsku utakmicu, nestrpljivo iščekujući leto i Mundijal u Nemačkoj.

Teško da iko pamti da je Hrvatska i tada umela da izađe na kraj sa "albiselesteom". Bilo je 3:2 za "vatrene", a ređali su se golovi Ivana Klasnića, Darija Srne i Darija Šimića. Da, toliko je to davno bilo.

Ali istorija je htela da taj susret bude sudbinski dvojicu igrača koji danas zaslužuju akronim "LM10". Lionel Mesi je već u šestom minutu te utakmice u svom, mesijevskom prodoru, zatresao mrežu Stipea Pletikose. Bio je to njegov prvi od do sada 95 golova u čuvenom plavo-belom dresu.

Kasnije, u 80 i nekom minutu, na terenu se pojavio 20-godišnji Luka Modrić. Bio je to debi talentovanog fudbalera, prvi od 160 u dresu Hrvatske. A šta je sve samo stalo u karijerama dvojice "LM10" za ovih 6.131 dan koji su od tada prošli.

Iako se dugo nije činilo da će tako biti, Modrićev i Mesijev put počeće sve češće da se prepliću. Od tog prijateljskog dvoboja u Bazelu, proći će punih šest godina dok se ne budu ponovo našli na terenu jedan protiv drugog, sve dok rođeni Zadranin ne pređe iz Totenhema u Real Madrid.

Modrić je naspram Mesija stajao u tri finala i sva tri puta izlazio kao pobednik (dva finala Superkupa Španije i jedan Kup kralja). Sreli su se na terenu u čak 26 utakmica, i Modrićevi timovi su do sada bili bolji, sa 12 pobeda spram devet poraza.

Ali ništa od toga neće boleti Mesija - i što bi, posle svega što je osvojio? - ništa kao ono "krvarenje" u debaklu 0:3 sa prošlog Mundijala. E to je već druga priča. Taj ožiljak iz Nižnjeg Novgoroda Mesija sigurno još uvek svrbi. Dok je Leo bio bespomoćan pored Salvija, Meze, Pereza, Akunje i Merkada, Hrvati su plesali kao nikada pre.

Modrić je bio strelac drugog pogotka na meču, dok je Ivan Rakitić, tadašnji Mesijev saigrač iz Barselone, do kraja zario bodež u ranjenu Argentinu. Iste rane će Kilijan Mbape i moćni Francuzi dobro posoliti u osmini finala, ali poraz od Hrvatske je bio taj posle kog je svima bilo jasno - ova Argentina neće daleko.

No, nova Argentina iz 2022. je šampion Južne Amerike. Ima stariju, ali moćniju verziju Mesija nego što je to bilo u Rusiji. Ima i bolji tim, iako pojedinci nemaju podjednako zvučna imena. Ako je Leo prvi trofej u dresu koji je nekad nosio Maradona mogao da podigne usred Rija, pobedom nad Brazilom, onda je jasno da su njegova pleća oslobođena dobrog dela pritiska. Igre u Kataru to dokazuju.

Ali putevi dva velika majstora, koja će se u utorak (20.00) sresti na centru stadiona "Lusail" najlepšu raskrsnicu imali su pre skoro tačno tri godine. Lionel Mesi je u Pariz došao po rekordnu šestu Zlatnu loptu u karijeri, a na svečanoj ceremoniji nagradu mu je lično predao prethodni pobednik - Luka Modrić.

Bio je to neuobičajen, ali pravi šmekerski gest jednog velikog igrača drugom. Jasno je da slučajnosti ne postoje. Sada će se njih dvojica velikana rukovati i pred polufinale Svetskog prvenstva u Kataru. Možda će se i setiti te decembarske noći iz 2019. Samo, na terenu jedan drugom neće predati ništa.

Pa da vidimo ko će kojim putem dalje...