Sport

Federerov Lejver kup gubi sve više novca - Nadalov potez napravio novi problem

Legendarni Švajcarac Rodžer Federer sigurno nije zadovoljan profitabilnošću egzibicionog turnira Lejver kupa čiji je delimični vlasnik
Federerov Lejver kup gubi sve više novca - Nadalov potez napravio novi problemGetty © Julian Finney / Staff

Lejver kup, koji je započeo 2017. godine kao egzibiciono takmičenje tokom sezone, sada je postao i službeno priznato takmičenje u okviru ATP tura. Ipak, turnir nazvan u čast legendarnog Roda Lejvera pokazuje slabije rezultate kada je u pitanju finansijski aspekt.

Cene ulaznica za ovogodišnji Lejver kup kreću se od 300 evra pa do impresivnih 4.420 evra za najluksuznija mesta. Povećanje cena usledilo je nakon što je prošlogodišnje izdanje turnira bilo finansijski neuspešno.

Naime, Lejver kup 2023. godine u Vankuveru ostvario je gubitak od 1,8 miliona funti, dok je za ovogodišnje izdanje u Berlinu predviđen gubitak 1,5 miliona funti. Ove projekcije su, međutim, rađene u uverenju da će Rafael Nadal učestvovati, a nakon njegovog povlačenja, prognoze su postale još nepovoljnije.

S druge strane, Lejver kup 2022. godine u Londonu bio je izuzetno profitabilan, zahvaljujući povlačenju Federera iz profesionalnog tenisa i prisustvu svih članova "velike četvorke". Organizatori su tada zaradili 4,1 milion funti. Zanimljivo je da je najveći profit ostvaren 2021. godine u Bostonu, unatoč tome što nisu učestvovali najpoznatiji igrači, a profit je iznosio 4,9 miliona funti.

Turnir se nije održao 2020. godine, dok su rezultati za prethodne godine pokazivali varijacije u profitabilnosti: u Ženevi 2019. godine profit je bio skromnih 400.000 funti sa Federerom i Nadalom na terenu, dok je u Čikagu 2018. godine profit iznosio 1,7 miliona funti sa Federerom i Đokovićem.

Za ovogodišnji Lejver kup u Berlinu, tim Evrope čine Alkaraz, Zverev, Medvedev, Rud, Dimitrov i Cicipas, dok će tim Sveta predstavljati Fric, Tijafo, Šelton, Tabilo, Serundolo i Kokinakis.

image