Blater i Platini ponovo na sudu - ročišta zakazana za 2025.

Ročišta u žalbenom sudu u slučaju bivšeg predsednika FIFA Sepa Blatera i bivšeg predsednika UEFA Mišela Platinija, koje je prvostepeni sud oslobodio optužbi, biće održana od 3. do 25. marta 2025. godine, rekao je Platinijev advokat Dominik Nelen

U januaru 2023. godine, švajcarski sud u Belinconi oslobodio je Blatera i Platinija optužbi za prevaru.

Suđenje Švajcarcu i Francuzu po optužbama za prevaru, loše upravljanje, povredu poverenja i falsifikovanje hartija od vrednosti završeno je u julu 2022. godine. Švajcarsko tužilaštvo je uložilo žalbu na oslobađajuću presudu.

"Saslušanje će se verovatno održati u kantonu Bazel Landšaft", rekao je advokat za AFP.

U jesen 2015. godine, švajcarska savezna kancelarija za pravosuđe otvorio je postupak protiv tadašnjeg predsednika FIFA Blatera zbog sumnje da je 2011. nezakonito Platiniju prebacio 2.000.000 švajcarskih franaka. Švajcarsko tužilaštvo zatražilo je uslovnu kaznu od godinu i osam meseci za Blatera i Platinija, sa probnim radom od dve godine. Prema švajcarskim zakonima, preti im kazna do pet godina zatvora ili velika novčana kazna.

Sudsko veće Etičkog komiteta FIFA zabranilo je Blateru i Platiniju fudbal na osam godina u decembru 2015. Komisija za žalbe FIFA je kasnije smanjila Blaterovu zabranu na šest godina, a Platinijevu na četiri.