Sport

Od "Nepoželjnog gosta" do "ekstremnih autsajdera" za 90 minuta – kako su "modri" porumeneli u Minhenu

Nova Liga šampiona počela je na senzacionalan način – zagrebački Dinamo primio je od Bajerna devet golova i postavio negativan rekord elitnog takmičenja. Mediji u Nemačkoj ismejali su "modre", čiji su navijači pre utakmice na "Alijanc areni" istakli transparent sa natpisom "Nepoželjni gost". Ipak, bez obzira na zvezdanu minhensku noć i postavljene rekorde, nameće se pitanje svrhe proširenja, ali i kvaliteta "novog" elitnog takmičenja
Od "Nepoželjnog gosta" do "ekstremnih autsajdera" za 90 minuta – kako su "modri" porumeneli u MinhenuGetty © Alex Grimm

Počela je nova sezona Lige šampiona, u novom formatu, a već prvi dan doneo je nekoliko zanimljivih utakmica i rekord elitnog takmičenja - Bajern je protiv zagrebačkog Dinama postigao devet golova, što nijedna ekipa u istoriji nije uspela da učini.

Da stvar bude gora po hrvatskog šampiona, ukoliko je to ikako moguće, gostujući navijači su pre utakmice na tribini "Alijanc arene" razvili transparent "Nepoželjni gost", što su nemački mediji jedva dočekali posle meča, ismejali ih i nazvali "ekstremnim autsajderima".

Nije ovo bio ni prvi put da Zagrepčani napuste teren rumeni u licu – u sezoni 2011/12 Dinamo je na svom terenu izgubio od Liona 1:7, a utakmicu je obeležio najbrži het-trik u istoriji takmičenja.

Tada je Bafetimbi Gomis za samo sedam minuta tri puta tresao mrežu na "Maksimiru" i najavio rezultatsku katastrofu, koja je kasnije istraživana zbog potencijalnog nameštanja, pošto je francuski tim jurio ubedljivu pobedu kako bi sa boljom gol-razlikom preskočili Ajaks na tabeli.

Posle meča, svi su se redom izvinjavali Dinamovim navijačima, a slično je bilo i posle rekordnog poraza od Bajerna, koji je, da stvar bude teža, došao posle neočekivanog trijumfa Hajduka na "Maksimiru" u derbiju Hrvatske prošlog petka.

Koliko je Dinamo bio nemoćan, uprkos postignutim golovima, najbolje govore reči prvog stratega Zagrepčana.

"Izvinjavam se svima kojima Dinamo nešto znači. Teško veče. Okreneš se i već je zicer ili gol, jako nam je bilo teško da pariramo Bajernu, jer su svet za sebe. Pokušali smo, drago mi je zbog reakcije igrača nakon poluvremena, dokazali su u tim minutima da možemo da ih ugrozimo, a onda smo počeli da jurcamo i trčimo po terenu za njima, kao da smo pomislili da možemo da im pariramo i da možemo sa njima da se nadigravamo. Ljudi su jednostavno brži, nismo uspeli ništa da odbranimo. Kad bi se i nešto odbranilo, ta lopta bi opet završila kod njih, razigraju, predriblaju, nismo mogli bolje da pariramo", rekao je posle meča trener "modrih" Sergej Jakirović, čiju su ostavku odmah zatražili kivni navijači "nepoželjnog gosta".

Koliko je Bajern bio dominantan pokazuje i podatak da su domaći čak 29 puta šutnuli ka golu hrvatskog tima, a usput su uspeli da obore još nekoliko rekorda.

Bila je ovo 21. uzastopna pobeda Bajerna na otvaranju sezone u Ligi šampiona, Hari Kejn je postao prvi igrač koji je na jednom meču elitnog takmičenja postigao tri gola sa bele tačke, dok je Mikael Olis prvi fudbaler od legendarnog Tjerija Anrija koji je u svom debitantskom nastupu u Ligi šampiona postigao dva pogotka.

Pobeda Bajerna ipak nije najubedljivija u istoriji Lige šampiona, pošto rekord i dalje drže Liverpul i Real Madrid, koji su rezultatom 8:0 izlazili kao pobednici protiv Bešiktaša (2007), odnosno Malmea (2015).

Svi vole rekorde, ali kuda vodi "nova" Liga šampiona

Fudbalska noć u Minhenu zaista je bila za pamćenje, ali je i otvorila nekoliko pitanja o novom formatu Lige šampiona.

Jedno od njih pokrenuli su sami igrači, koji su nezadovoljni povećanjem broja utakmica u ionako prenatrpanoj sezoni.

Najbolji evropski timovi, koji dođu do same završnice Lige šampiona, odigraće i više od 70 utakmica u toku jedne sezone, pa je jedan deo igrača zapretio i štrajkom.

S druge strane, iako je omogućeno većem broju klubova da se takmiči sa najboljima na kontinentu, postavlja se pitanje kvaliteta utakmica i posebno kvaliteta timova koji dolaze iz manjih fudbalskih država, pa makar bili i nacionalni šampioni.

Dinamo ne spada u red najboljih, pa ni onih "srednje kvalitetnih" evropskih ekipa, ali je daleko od nivoa ekipa koje se takmiče u nekim Andorama, Lihtenštajnima, San Marinima (bez uvrede za bilo koga)...

Ako šampion Hrvatske, koja se na poslednja dva Mundijala domogla polufinala, a jednom se čak i borila za "boginju" u velikom finalu, primi od Bajerna devet golova na jednoj utakmici - kakva je budućnost timova koji ne mogu ni igrački ni finansijaki da pariraju "modrima" ili ekipama sličnog kvaliteta i ranga.

Samo vreme će pokazati da li je povećanje broja klubova u elitnom takmičenju pravi potez čelnika UEFA ili je ono samo još jedan način da se napune kase klubova i Evropske kuće fudbala.

Ispaštaće, kao po običaju, oni koji bi trebalo da imaju glavnu ulogu na fudbalskoj sceni - igrači i navijači.

image