Sport

Šta nam je donela "nova" Liga šampiona - rekord Bajerna i derbi bez golova obojili start sezone

Prvo kolo reorganizovane Lige šampiona obeležila je rekordna pobeda minhenskog Bajerna protiv Dinama, ali i derbi bez golova koji su odigrali Mančester siti i Inter. Zvezda odbranu časti srpskog fudbala počela porazom, Real sa pola snage ušao u odbranu titule šampiona Evrope
Šta nam je donela "nova" Liga šampiona - rekord Bajerna i derbi bez golova obojili start sezoneGetty © Valerio Pennicino - UEFA

Završeno je prvo kolo reorganizovane Lige šampiona - videli smo rekordne pobede, derbi bez golova, ali i nekoliko iznenađujućih rezultata, koji bi mogli da nagoveste da će ova sezona u eliti zaista biti nešto posebno.

Zanimljivo je da su samo tri, od 18 odigranih utakmica, završene nerešenim rezultatom i to sve tri bez golova. Domaćini su slavili u deset mečeva, dok su se posle pet utakmica radovali gosti.

Srpski šampion, ekipa Crvene zvezde, startovala je porazom od Benfike i to pred svojim navijačima, ali je pokazala, naročito u drugom poluvremenu, da može da se igra i sa favorizovanim rivalima.

Pobednik kola je apsolutno minhenski Bajern, koji je demolirao Dinamo 9:2, postao prva ekipa u istoriji elitnog takmičenja koja je postigla devet pogodaka na jednom meču i uručio otkaz treneru Zagrepčana.

U derbiju kola nismo videli gol - Mančester siti i Inter odigrali su tvrdu utakmicu, a Pep Gvardiola bio je zadovoljan remijem protiv ekipe koja se "jako, jako dobro brani".

Slično je bilo u duelu Atalante i Arsenala, a gosti su do boda došli zahvaljujući golmanskim bravurama i odbranjenom penalu Davida Raje.

Real je pobedom protiv Štutgarta počeo odbranu titule - Mbape postigao gol, Liverpul je u gostima bio bolji od Milana, dok su raspucani bili Leverkuzen (4:0 u Roterdamu) i Seltik (5:1 protiv Slovana u Glazgovu).

Bolonja je premijerni meč u eliti odigrala bez golova sa Šahtjorom, dok je debi u Ligi šampiona ekipa Bresta proslavila pobedom nad austrijskim Šturmom.

Juventus je sigurnim trijumfom proslavio start sezone u Ligi šampiona, prošlogodišnji finalista, ekipa Dortmunda, u finišu meča slomila je otpor Briža, dok je PSŽ golom u poslednjem minutu savladao još jednog debitanta u eliti - tim Đirone.

Najveće iznenađenje priredila je ekipa Monaka, koja je na svom terenu savladala zahuktalu Barselonu. Doduše, "kneževi" su igrali sa igračem više još od 11. minuta, što im je u velikoj meri pomoglo da dođu do trijumfa po povratku u društvo najboljih.

Rano je suditi šta je "nova" Liga šampiona donela, a šta odnela ljubiteljima fudbala. Povećan broj utakmica (osam umesto šest) ne znači i veće napore za igrače, naročito najboljih klubova, pošto će igrati i protiv timova koji ni kvalitetom ni rezultatima ne zaslužuju mesto među elitom.

Ipak, novi sistem takmičenja je i prilika za "male" da pokažu da se "bubamara" kotrlja i van "Liga petice" i da klubovi koji nemaju često priliku da ugoste evropske gigante skupe pokoju mrvicu fudbalskog hleba.

Standings provided by Sofascore
image