Sport

Legenda Rusije dobila novi mandat - Kirilenko opet predsednik košarkaškog saveza

Proslavljeni košarkaš će tako duže od 10 godina obavljati funkciju prvog čoveka ruske košarke
Legenda Rusije dobila novi mandat - Kirilenko opet predsednik košarkaškog savezaGetty © SOPA Images / Contributor

Legendarni ruski košarkaš Andrej Kirilenko izabran je za predsednika Košarkaškog saveza Rusije (RBF) na novi mandat, potvrđeno je iz te organizacije.

Izveštajno-izborna konferencija RBF-a održana je u petak u Moskvi. Kirilenko je bio jedini kandidat, a za njega su glasala 143 od 144 delegata, pa će njegov novi predsednički mandat trajati četiri godine.

Kirilenko (43) je na čelu Ruske košarkaške federacije od 2015. Kao igrač, postao je prvak Evrope 2007. i osvojio bronzu na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Kirilenko je igrao više od 12 sezona u NBA ligi, gde je nosio dresove Jute, Minesote i Bruklina.

"Tokom godina mog rada, u našem timu se razvila hemija, baš kao u pravom košarkaškom timu. I pored toga što smo se suočili sa brojnim izazovima, prevazišli smo ih i postali još jači. Uprkos nizu kriza povezanih sa korona virusom i politički pritisak, uspeli smo da pokrenemo mnoge projekte za izgradnju košarkaških objekata i razvoj košarke u regionima ovo nas drži u neizvesnosti i omogućava nam da gledamo u budućnost sa optimizmom", rekao je Kirilenko u svom govoru posle reizbora.

"U naredne četiri godine planiram da se fokusiram na omladinski košarkaški i mini-basket program za decu od 13 godina i mlađe, kao i na obuku omladinskih trenera – oni su budućnost naše košarke, koja će se sigurno vratiti u međunarodnu saradnju. Pogotovo što je nakon našeg rada sa infrastrukturom – izgradnja zatvorenih terena i centara za uličnu košarku – već su u razvoju programi posvećeni razvoju dečje košarke. Imamo energije, snage i inspiracije da idemo ka novim ciljevima dalje", dodao je Andrej Kirilenko.

image