Užas u Iranu: Fudbaler osuđen na smrt zbog podrške ženama u svojoj zemlji

Amir Naser-Azadani osuđen na smrt zbog učestvovanja u protestima protiv iranskih vlasti, koje su ukinule sva prava ženama u toj zemlji

Protesti u Iranu traju već nekoliko meseci nakon što je 22-godišnja Mahsa Amini umrla u policijskom pritvoru, pošto ju je prethodno uhapsila moralna policija.  Amir Naser-Azadani je podržao žene u bori protiv vlasti, zbog čega je osuđen na smrt, javlja Svetska unija profesionalnih fudbalera (FIFPRO).

"Šokirani smo i zgroženi izveštajem da se profesionalni fudbaler Amir Naser Azadani suočava sa pogubljenjem u Iranu, i to nakon što je vodio kampanju za prava žena i osnovne slobode slobode u svojoj zemlji. Solidarišemo se sa Amirom i pozivamo na hitno ukidanje kazne", stoji u saopštenju FIFPRO, agencije koja se bori za prava fudbalera u svetu. 

Ovaj 26-godišnji fudbaler je čitavu svoju karijeru proveo u domovini, a vlast ga je proglasila krivim jer je učestvovao u protestima koji su usledili posle tragične smrti Mahse Amini.

Protestni pokret potresa Iran od smrti 16. septembra Mahse Amini, 22-godišnje Iranke poreklom iz Kurdistana. Umrla je u bolnici gde je smeštena u teškom stanju posle hapšenja i prebijanja od strane moralne policije u Teheranu zbog "nošenja neprikladne odeće" i nepoštovanja strogog šerijatskog pravila oblačenja žena u Iranu.