Sport

Dubai je sadašnjost, a Arapi budućnost evropske košarke – Evroligi stiže "bezobrazna" ponuda

Evropska košarka mogla bi u narednim godinama da doživi velike promene
Dubai je sadašnjost, a Arapi budućnost evropske košarke – Evroligi stiže "bezobrazna" ponudaGetty © Emanuele Cremaschi / Contributor

Evroliga, najjače košarkaško takmičenje na "starom kontinentu", prolazi kroz period tranzicije koji bi mogao da bude još intenzivniji.

Od ove sezone, KK Dubai je član ABA lige, a vrlo je blizu bio učešća u Evrokupu, drugom po jačini takmičenju.

Izvesno je da će klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata biti deo Evrolige u narednim godinama, a sada je stigla još jedna vest sa Bliskog istoka.

Navodno je jedan investicioni fond iz Saudijske Arabije spreman da kupi udeo u vlasničkoj strukturi najjačeg evropskog takmičenja i to po ceni od milijardu evra

Prema informacijama koje stižu iz "Fajnanšal tajmsa" u pitanju je "SURJ Sports" grupa koja traži udeo u Evroligi i taj udeo iznosi oko milijardu evra. Za to će se boriti sa jednom američkom i jednom britanskom kompanijom. Navodno trenutno Britanci imaju "vođstvo u trci".

Kroz razne kompanije PIF je već kupio fudbalski klub Njukasl, a već je počeo sa ogromnim ulaganjima u tenis, pa je tako počeo da ima sve veći udeo u ATP i VTA.

Sada su preko novog investicionog fonda izgleda odlučili da uđu i u svet košarke i počeli su pregovore sa Evroligom koja pokušava da proda oko trećinu trenutnog biznisa.

Predsedik Evrolige je legendarni srpski košarkaš Dejan Bodiroga.

image