Iz Zvezde poručuju: Razočarani smo odlukom italijanske policije

Odlukom italijanske policije, neće biti navijača Crvene zvezde na utakmicama Lige šampiona protiv Milana i Intera

Oglasili su se iz Crvene zvezde, dan nakon odluke da se navijačima zabrani dolazak na utakmice Lige šampiona protiv Intera (1. oktobra) i Milana (11. decembra).

"Izuzetno smo razočarani i rezignirani zbog odluke italijanske policije. Imali smo sastanak prošlog utorka gde su bili predstavnici italijanske policije, naše policije, oba kluba kao i UEFA. Mi smo burno reagovali sa strane kluba. Nije nam drago zbog činjenice da će Crvena zvezda biti bez podrške u Milanu", rekao je operativni direktor crveno-belih Marko Petrović za TV Prva.

On je rekao da je UEFA želela navijače na meču, ali da je ovakvu odluku donela lokalna policija.

"Moram da istaknem da je UEFA na neki način stala na našu stranu. Oni žele fudbalsku atmosferu na utakmicama Lige šampiona, žele da dođu gostujući navijači, međutim pravila su takva da u ovim situacijama preovlađuje stav lokalne policije i UEFA nije mogla ništa da uradi po ovom pitanju."

Petrović je ocenio da je italijanska policija išla linijom manjeg otpora.

"Zabrana se odnosi na srpske državljane, kao i sve državljane drugih zemalja koji su srpskog porekla. Svima njima će biti zabranjena kupovina ulaznica, a takođe će se kontrolisati i ulazak na stadion. Ukoliko bi neki naš navijač, a znamo da su naši ljudi snalažljivi, ukoliko bi došli do karte na neki drugi način, otkupili je na drugo ime ili od drugog navijača, njima bi bio zabranjen ulazak na stadion. Italijanska policija će kontrolisati sistem kupovine karata, a uz to će se i pratiti ulazak navijača na stadion, uz kontrolu pasoša ili lične karte. Svaki gledalac će biti u obavezi da pokaže isprave na samom ulasku u stadion."

On je apelovao na navijače da ne kreću ka Milanu, pogotovo ukoliko se uzmu u obzir prethodna iskustva.

"Njihova procena bezbednosti je dovela do odluke koja nije praksa u evropskom fudbalu, ali jeste u Italiji. Italijanske vlasti, odnosno njihova policija je već u prethodnom periodu u više navrata donosila slične odluke. Zabranjen je bio dolazak navijača Fejnorda u dva navrata, a takođe su zabranili i dolazak navijačima Ajntrahta iz Frankfurta. Očigledno je da u tim slučajevima idu linijom manjeg otpora, kako na fudbalskim utakmicama, tako i na košarkaškim. Bila je slična odluka i prošlog decembra za košarkašku utakmicu između Olimpije iz Milana i Crvene zvezde."

Petrović je podsetio da je srpska policija mogla da zabrani dolazak navijača Benfike.

"Svedoci smo, videli smo i u medijima, brojnih pokušaja unošenja zastava što Hrvatske, Hajduka, pa i Torcide. Oduzimane su te zastave pre svega na graničnim prelazima, aerodromu, a jedan deo i na ulasku u stadion. Mi smo vršili opsežni pretres navijača Benfike, ali smo bili dobri domaćini. Želeli smo da bez obzira na te probleme, ugostimo navijače Benfike i da im omogućimo da bodre njihovu ekipu, što je našim navijačima onemogućeno odlukom italijanske policije", zaključio je Petrović.