"Povratak Rusije na UEFA takmičenja podržava više od polovine fudbalskih saveza Evrope"

Većina zemalja članica Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) podržala je povratak omladinskih selekcija Rusije na međunarodne turnire tokom sastanka izvršnog komiteta, rekao je Adilet Barmenkulov, predsednik Fudbalskog saveza Kazahstana

Izvršni komitet UEFA sastao se 24. septembra u Pragu.

"Posle mog govora usledile su pozitivne izjave iz drugih zemalja koje su se zalagale za ideju vraćanja ruskih omladinskih timova. Po mom mišljenju, više od polovine zemalja članica UEFA je bilo za povratak ruskih omladinskih timova na međunarodne turnire. Oni su bili za to da deca i mladi nastupaju", rekao je Barmenkulov, a prenosi "Sport24".

Šef FS Kazahstana je dinamiku razgovora o pitanju prijema Rusa na turnire ocenio pozitivnom, a takođe je napomenuo da su neki fudbalski savezi koji su se izjasnili protiv prijema promenili stav.

"Na ovom sastanku smo razgovarali o pitanju koje se tiče samo mlađih selekcija Rusije – o pitanju povratka seniora i glavnog ruskog tima nije bilo reči na sastanku UEFA. Bila je radna grupa iz Rusije, razgovarali smo sa generalnim sekretarom FS Rusije Mitrofanovom – i ruska strana uopšte vidi isključivo pozitivne stvari", dodao je Barmenkulov.

U februaru 2022. su FIFA i UEFA suspendovale ruske reprezentacije i klubove iz međunarodnih takmičenja na neodređeno vreme zbog događaja u Ukrajini. U jesen 2023. organizacije su pojasnile da sankcije neće biti ukinute do kraja rata u toj zemlji.

Izvršni komitet UEFA je 26. septembra 2023. godine primio ruske reprezentacije igrača mlađih od 17 godina na međunarodne turnire. Pretpostavljalo se da će ženski i muški timovi svoje utakmice igrati bez zastave, himne i van teritorije Rusije. UEFA je 10. oktobra iste godine ipak saopštila da je to pitanje skinuto sa dnevnog reda jer "nije bilo moguće pronaći tehničko rešenje koje bi omogućilo ruskim timovima da igraju".