KK Vršac istupio iz ABA 2 lige: Nećemo da učestvujemo u uništavanju srpske košarke

Košarkaški klub Vršac saopštio je u sredu da je istupio iz ABA 2 lige

Nekadašnji osvajač ABA lige je naveo da su razlozi za ovakvu odluku brojni, a primarni je to što u klubu smatraju da regionalna liga u ovom obliku ne donosi ništa dobro ni srpskoj košarci niti klubovima koji se u njoj takmiče.

"Nakon brojnih obavljenih razgovora i stručnih analiza, KK Vršac odlučio je da naredne sezone ne nastupi u ABA 2 ligi, o čemu ovim putem želimo da zvanično obaveštavamo sportsku javnost. Mi smo klub sa dugogodišnjom tradicijom i zavidnim renomeom u zemlji i regionu i ne želimo da učestvujemo u uništavanju domaće košarke i mladih igrača, kao ni da služimo za razigravanje ekipama koja se nadmeću u ligama mnogo slabijim od one koju imamo mi u Srbiji", saopštio je klub.

Iz Vršca su podsetili na sezonu 2021/22 kada Zlatibor kao osvajač ABA 2 nije uspeo da se plasira u viši rang takmičenja.

"ABA je, nažalost, postala servis upravo za razigravanje nerazigranih, lične koristi i profit određenih klubova i čelnika lige, bez ikakve dobrobiti za košarku ne samo u Srbiji, već i u regionu generalno. Cilj igranja ovog takmičenja, naročito njegovog drugog ranga, najbolje pokazuje situaciju iz sezone 2021/22 i slučaj Zlatibora, koji kao osvajač nije imao nikakvu korist ni prohodnost u viši rang jer je još pre početka sezone odlučeno ko će se pridružiti regionalnoj eliti", poručuju iz Vršca.

Klub navodi da će novčana sredstva namenjena za učešće u ABA 2 ligi ove sezone preusmeriti na učešće u Košarkaškoj ligi Srbije i razvoju mladih srpskih igrača.

"Ne želeći da prođemo isto ili slično, a ne videći način da to u ovim okolnostima izbegnemo, odlučili smo se da fokus, ali i novčana sredstava koja bismo utrošili za učešće u ABA 2 ligi ove sezone (sa 25.000 evra za mogućih šest utakmica), preusmerimo na učešće u našoj, domaćoj ligi i radimo na razvoju mladih srpskih igrača. Kao osvajači ABA lige u sezoni 2004/05 i učesnici prvog F4 turnira Druge ABA lige, više ne vidimo nikakav smisao učešća u ovom takmičenju. Sve raspoložive resurse ćemo usmeriti na Košarkašku ligu Srbije i to smatramo ispravnom odlukom iz razloga što samo na taj način možemo pomoći srpskoj košarci i raditi na profesionalizaciji KLS", saopštio je klub.

Iz Vršca navode da ne žele da budu servis za služenje i podizanje nivoa igre za one čija su nacionalna takmičenja ispod nivoa KLS.

"Kao što ne želimo ni neposredno učestvovati u zakulisnim radnjama koja se u ABA ligi dešavaju prethodnih godina. Kao ozbiljan klub, želimo biti u službi srpske košarke i profesionalne košarkaške lige Srbije, za koju smo sigurni da će vrlo brzo zaživeti", poručuju iz Vršca.

Iz ovog kluba navode da svesno preuzimaju odgovornost da budu prvi koji će javno reći i pokrenuti priču o interesima srpske košarke iznad tuđih interesa.

"Ne želeći ovim putem da dižemo na 'ustanak', ali čvrsto stojeći iza svake izgovorene i napisane reči, nadamo se i verujemo da će se i drugi klubovi, pre svega srpski, povesti našim primerom i okrenuti se očuvanju, spasenju i uzdizanju naše domaće lige na još veći nivo. U tom slučaju, svi bismo znali u kojem pravcu idemo i kome služimo, što sa regionalnom ligom to nikako nije i ne može biti slučaj. Svesno preuzimamo odgovornost da budemo prvi koji će javno reći i pokrenuti priču o interesima srpske košarke iznad tuđih interesa, a opet sigurni da nećemo biti i jedini", rekli su iz Vršca.

Nova sezona u KLS počinje 5. oktobra, Vršac će u prvom kolu igrati protiv ekipe Čačk 94.