Sport

Da li će pasti prvi teniser sveta? VADA traži suspenziju Sinera do dve godine!

Iako se činilo da će se prvi teniser sveta izvući bez kazne, mogao bi ipak zaradi veliku suspenziju
Da li će pasti prvi teniser sveta? VADA traži suspenziju Sinera do dve godine!Getty © Shi Tang / Stringer

Svetska antidoping agencija (VADA) tražiće suspenziju Janika Sinera na godinu do dve dana!

Činilo se da bi svetski "broj 1" mogao da se izvuče bez kazne pošto je dva puta pao na doping testu, pošto je nedavno objavljeno da je oslobođen optužbi.

Činilo se da VADA neće podneti žalbu na tu odluku, ali je iz ovog tela potom saopšteno da im je potrebno još vremena.

Epilog je ipak podnošenje žalbe Sudu za sportsku arbitražu u Lozani (2026), što je i potvrđeno na zvaničnom sajtu Svetske antidoping agencije.

VADA je potvrdila da je u četvrtak, 26. septembra, uložila žalbu na "oslobađajuću presudu" i da za Sinera traži suspenziju od jedne do dve godine.

Italijan je, podsetimo, dvaput bio pozitivan na doping testu na zabranjenu supstancu klostebol, ali su mu suspenzije u oba navrata maltene momentalno ukinute.

Međunarodna teniska agencija za integritet (ITIA) oslobodila je Janika jer je sarađivao u postupku i, prema njihovom zaključku, dokazao da nije namerno uneo zabranjenu supstancu u organizam, niti je bilo nemara sa njegove strane.

Međutim, VADA je utvrdila da nije zaključak da "nije bilo nemara" nije ispravan.

"Prema mišljenju VADA, zaključak da 'nije došlo do nemara' nije ispravan prema aktuelnim pravilima. VADA traži suspenziju između jedne i dve godine. VADA ne traži diskvalifikaciju (brisanje) bilo kojeg rezultata, osim onih koje je već nametnuo prvostepeni tribunal", stoji u saopštenju.

Iz agencije su dodali da se neće više oglašavati dok traje zasedanje Suda u Lozani.

image