Sport

Kao da finale Mundijala nije dovoljno - Francuska i Maroko u meču koji je više od fudbala

U drugom polufinalnom meču na Svetskom prvenstvu u Kataru igraju reprezentacije Francuske i Maroka
Kao da finale Mundijala nije dovoljno - Francuska i Maroko u meču koji je više od fudbalaGetty © Alex Grimm

Utakmica između selekcija Francuske i Maroka na programu je od 20 časova, igra se na stadionu "El Bajt" a pravdu na meču će deliti Meksikanac Sesar Arturo Ramos.

Francuzi su u četvrtfinalu pobedili selekciju Engleske rezultatom 2:1, dok su Marokanci bili bolji od reprezentacije Portugalije rezultatom 1:0.

Francuska brani svetsku titulu u Kataru i svakako je favorit protiv Maroka u polufinalu.

"U Rusiji smo osvojili svetsku titulu igrajući naš stil igre, međutim ovde smo pokazali da možemo da igramo i na druge načine. Moji fudbaleri me do sada nisu iznenadili svojim igrama i učinkom. Neki nisu imali mnogo iskustva, jer im je ovo prvo Svetsko prvenstvo i u takvim slučajevima ne znate kako će napetost uticati na njih. Emocije mogu da vas preplave. Ali, imamo i iskusne igrače, uz atmosferu, koja je jako dobra", rekao je selektor Francuske, Didije Dešan.

Za Marokance je ovo istorijski trenutak, pošto su prva afrička selekcija u polufinalu Mundijala, a kolika se euforija nadvila nad ovom zemljom govori i da će u Katar doputovati još 45.000 navijača, a FS Maroka je već podelio 3.500 besplatnih ulaznica navijačima koji su u Dohi, kako bi protiv Francuske imali što više navijača i što glasniju podršku.

Meč protiv Francuza imaće veliki značaj (ostavimo po strani činjenicu da je reč o polufinalu Svetskog prvenstva), jer se radi o zemlji pod čijom upravom je Maroko bio sve do sredine 50-ih godina prošlog veka.

"Drago mi je što ceo svet sada zna za marokanske navijače. To su 'ludaci' koji vole svoju zemlju, svoje klubove. Zbog podrške koju pružaju, zaslužili su da putuju sa nacionalnim timom, gde god on igrao. Imaćemo podršku najmanje 20 hiljada navijača, tako da ćemo igrati kao kod kuće, što je važno za nas. Možda sam lud, ali ja verujem da ćemo u nedelju igrati za titulu", izjavio je selektor Maroka, Valid Regragui.

Policija u Parizu će imati pune ruke posla, bez obzira na rezultat, pošto se nakon pobede Maroka nad Portugalijom, na Šanzelizeu okupilo oko 20.000 navijača.

Policija je privela 42 osobe, a u sukobima sa marokanskim navijačima koristila je suzavac i šok bombe.

U prvom polufinalu fudbaleri Argentine pobedili su selekciju Hrvatske sa 3:0 i plasirali se u finale Mundijala.

image