Partizan lomio, ali nije slomio Baskoniju - poraz na startu u Evroligi

Košarkaši Partizana nisu uspeli da izdrže u odličnom ritmu iz prvog poluvremena, pošto je Baskonija u nastavku uspela da stigne do preokreta i trijumfa

Košarkaši Partizana poraženi su od Baskonije rezultatom 88:82 u meču prvog kola Evrolige.

Tajrik Džons bio je najefikasniji u Partizanu i na utakmici sa 22 poena, Brendon Dejvis dao je 20, kapiten Vanja Marinković 11, a Ife Lundberg 10.

Markos Hauard bio je najefikasniji u Baskoniji sa 17 poena, bivši igrač Mege Timote Luvavu-Kabaro ubacio je 15, Tadas Sedekerskis 14, Čima Moneke 13, a Trent Forest 10.

Ognjen Jaramaz je igrao minut za Baskoniju i postigao je dva poena.

Posle prve, veoma ujednačene deonice, Partizan je vodio 17:16. U drugoj četvrtini Partizan je preuzeo kontrolu i otišao sa plus šest (38:32) na poluvreme.

Baskonija se vratila u trećoj deonici koja je okončao sa samo poenom prednosti Partizana (60:59). Sredinom poslednje deonice Baskonija je povela 75:72, a zatim obe ekipe dva minuta nisu poentirale.

Dva minuta pre kraja bilo je 78:74 za domaćina, koji je zatim prelomio meč i upisao prvu pobedu u sezoni.

U narednom kolu Partizan gostuje Realu u četvrtak, dok će Baskonija već u sredu u goste Crvenoj zvezdi.

3. okt 2024 • 22:39

Poraz Partizana od Baskonije 88:82

Imao je Partizan prednost tokom većeg dela meča, jednom prilikom su stigli i do "plus devet", ali na kraju je stao napad crno-belih, Baskonija se raspucala u drugom poluvremenu sa čak 56 poena i tim Željka Obradovića nije uspeo da odmah na startu nove sezone Evrolige stigne do prve pobede.

Za to će morati da čekaju drugu priliku, jer je slaba realizacija u četvrtoj četvrtini posebno skupo koštala crno-bele. Dve pogođene trojke u poslednjem minutu, preko Marinkovića i Dejvisa stigle su kad je već bilo kasno za sve.

Baskonija vodi 80:76

Ostalo je još 1:07 na satu, nešto više od minuta do kraja meča. Da vidimo može li Partizan da izvuče nešto u završnici.

Dramatično na tri minuta do kraja - 74:75

Ife Lundberg konačno prekida seriju Baskonije i uspeva da smanji zaostatak na 74:75, ali to je tek 14 poena Partizana u poslednjoj deonici. Stao je napad i u poslednja tri minuta će morati da se probudi.

Baskonija preokrenula

Još nešto malo ivše od pet minuta do kraja meča, a Baskonija prvi put u drugom poluvremenu stiže do prednosti i vodi 73:72 posle trojke Foresta. Karlik Džouns posle toga ne koristi napad Partizana...

32' - Partizan na "plus pet"

Partizan u seriji u prva dva minuta poslednje deonice, Tajrik Džouns odvodi Beograđane na 69:64 sjajnim zakucavanjem u kontri, i to nakon prethodno ubačene trojke Marinkovića.

Kraj treće četvrtine - 60:59 za Partizan

Čini se da će ovaj meč ići u dramatičnu završnicu. Imao je Partizan "plus devet" na samom početku treće četvrtine, ali je Baskonija dosta brzo i lako stigla do izjednačenja.

Morali su crno-beli čvršće u odbrani u ovoj deonici, samo jedan timski faul su napravili, a nisu iskoristili ni dva poslednja napada, pa su Baskijci daleko zadovoljniji pred poslednjih 10 minuta.

27' - Baskonija stiže do 54:54

Na tri minuta do kraja druge četvrtine, Baskonija serijom poena u tranziciji uspeva da izjednači na 54:54, preko Boldvina i Luvavua.

Serija Baskonije 7:0

Partizan je otvorio četvrtinu dobro i stigao do 41:32, ali se Baskonija serijom 7:0 za manje od minuta vratila na dva poena zaostatka. Trojka Monekea, pa onda i poeni Sedekerskisa su doveli do tajm-auta Obradovića.

Poluvreme - Partizan vodi 38:32!

Odličnih 20 minuta Partizana u Španiji. Ekipa Željko Obradovića igra čvrsto, ali su odlični i u napadu. Nije to lako na parketu u Baskiji.

Tajrik Džouns i Brendon Dejvis su već dvocifreni, a odlične role imali su i Ajzak Bonga i Vanja Marinković.

15' - Partizan i dalje vodi

Crno-beli vode 30:27 i to zahvaljujući trojci Dejvisa. I Karlik i Tajrik Džouns su pogađali u ovoj deonici, 4/9 šutiraju igrači Partizana za tri poena.

Kraj prve četvrtine - 17.16 za Partizan

Dobra prva deonica za crno-bele, bili su u seriji u jednom trenutku, ipak, primljena trojka u samom finišu uspela je da vrati Špance na samo poen zaostatka.

Partizan u seriji za 13:9!

Brze trojke Dejvisa i potom Vanje Marinkovića dovode Partizan na 11:9, potom Marinković pogađa i za dva, za 13:9. Za to vreme je Baskonija u seriji napada bez pogodaka.

Prvi tajm-aut, prednost domaćih

Na prvom tajm-autu, Baskonija vodi 9:5 uz čak šest poena Timovija Luvavua. Tajrik Džouns je uspeo da maločas smanji zaostatak brzim poenima.

Baskonija vodi 6:1

Baskonija u prva tri minuta odlično otvara meč i vodi 6:1, uz poene Hola i Luvavua, dok je prvi poen za Partizan u novoj sezoni Evrolige postigao Džouns sa linije penala.

Počela je utakmica!

Sa kašnjenjem od nekoliko minuta, startovao je meč u Baskoniji.

Partizan je u petorci Lundberg, Marinković, Braun, Dejvis i Džouns.

Za Baskoniju počinju Moneke, Hol, Forest, Luvavu i Sedekerskis.

Rezultati prošle sezone

Protekle sezone, Baskonija je u dramatičnoj završnici na domaćem parketu savladala Partizan 84:83, dok su crno-beli u Beogradu uzvratili trijumfom 87:83.