Sport

Odlazak beskonačne "osmice" u penziju: Fudbal je bio moj život, želim da postanem trener

Nekadašnji španski reprezentativac Andres Inijesta, izjavio je da mu se ispusnio dečački san da postane profesionalni fudbaler, kao i da nakon igračke, želi da započne trenersku karijeru
Odlazak beskonačne "osmice" u penziju: Fudbal je bio moj život, želim da postanem trenerGetty © NurPhoto

Inijesta se na ceremoniji u Barseloni i zvanično oprostio od fudbala.

Legendarni španski vezista je 2000. godine potpisao svoj prvi profesionalni ugovor sa "Blaugranom".

Izjavio je da je ispunio dečački san, od kojeg nikada nije odustajao.

"Mislio sam da ovaj dan nikada neće da dođe. Ove suze koje vidite nisu zbog tuge. Ovo su suze deteta iz Fuentalbilje, koji je sanjao da postane fudbaler. I ostvario sam taj san, uz mnogo žrtvovanja. Nisam odustajao", rekao je Inijesta.

Svečanoj ceremoniji su prisustvovali nekadašnji saigrači Inijeste i prvi tim Barselone predvođen trenerom Hansijem Flikom i predsednikom kluba Đoanom Laportom.

"Porodica, sestra i roditelji su uvek bili moja pokretačka snaga. Bili su uz mene, sve su mi pružili. Danas imam sjajnu porodicu, suprugu i decu, koji su moja inspiracija", dodao je nekadašnji fudbaler Barselone.

Inijesta (40) je omladinsku karijeru počeo u Albaseteu, a zatim je od 1996. do 2018. nastupao za Barselonu.

Sa katalonskim klubom osvojio je 29 trofeja. On je potom od 2018. do 2023. igrao za Kobe, a prošle sezone je bio član kluba Emirejts.

"La Masija me je zauvek promenila. To je najbolje mesto na kojem sam mogao da napredujem. Dolazak u Barselonu je bio san, bio sam na najboljem mogućem mestu. Imao sam čast da svakog dana gledam 'Nou Kamp', a onda i da igram na tom terenu. Najbolji period sam proveo u Barseloni. Bile su to magične godine - najbolje i jedinstvene. Uživali smo u klubu - i igrači i navijači. Barselona je promenila moj život - ne mogu da zaboravim saigrače i trenere iz tog perioda", istakao je Inijesta.

Inijesta je za reprezentaciju Španije od 2006. do 2018. odigrao 131 meč i postigao je 13 golova.

Sa "crvenom furijom" osvojio je SP 2010. i Evropsko prvenstvo 2008. i 2012. godine.

"Moja priča u reprezentaciji počinje sa 15 godina. Svi ti treninzi, saigrači sa kojima sa igrao... Hvala svima koje sam upoznao. Imao sam privilegiju da budem u reprezentaciji tokom njenog najslavnijeg perioda", naveo je nekadašnji španski reprezentativac.

Legendarni vezista je najavio da planira da postane trener.

"Ne mogu da budem daleko od fudbala. To je bio i biće moj život. Motivisan sam da budem trener. Voleo bih da mogu da igram do 90. godine, ali sam srećan, jer sam ispunio san da budem fudbaler", zaključio je Inijesta.

image