Sport

U Španiji haos uprkos tome što su najbolji: Selektor ljut na savez, situacija je pred pucanjem!

Osvajanje evropske titule, dobre igre u Ligi nacija i fenomenalna atmosfera koja je stvorena oko reprezentacije ipak nije dovoljna da sve bude mirno u španskom fudbalu
U Španiji haos uprkos tome što su najbolji: Selektor ljut na savez, situacija je pred pucanjem!Getty © Jose Breton/Pics Action/NurPhoto/Contributor

Fudbaleri Španije su u utorak uveče protiv Srbije još jednom demonstrirali zašto su najbolji na "starom kontinentu", ispratili su "orlove" sa tri gola u mreži, a mogli su da daju još toliko.

Evropski prvak iz Nemačke nastavio je dominaciju lepršavom i modernom igrom, za koju je najzaslužniji selektor Luis de la Fuente.

Španski stručnjak, koji je osvajao titule sa svim mlađim selekcijama, preuzeo je nacionalni tim u delikatnom trenutku, vratio kult reprezentacije i ekspresno je popeo na krov Evrope.

Međutim, ni to nije bilo dovoljno da se zamaskiraju loše strane u tamošnjem fudbalu i katastrofalan rad Fudbalskog saveza Španije, što sada utiče i na rad ovog 63-godišnjaka.

Savez trenutno nema predsendika, vodi se bitka za vlast posle afere sa Luisom Rubijalesom, koji je morao da se povuče nakon seksualnog uznemiravanja fudbalerke Dženi Ermoso.

Nasledio ga je Pedro Roča, koji je do 16. jula bio vršilac dužnosti, nakon čega ga je sportski sud suspendovao na dve godine.

Usledili su izbori, koji će morati da budu ponovljeni i za sve to vreme ispaštaju oni koji su "crvenoj furiji" vratili staru slavu, pre svih De la Fuente.

Selektor još nije dobio novi ugovor, godišnja plata mu je samo 600.000 evra, što je, primera radi, skoro pa dvostruko manje od primanja srpskog selektora Dragana Stojkovića Piksija. Zbog toga je odlučio da digne glas...

"Ne znam da li se ikada u istoriji desilo ovako nešto, imam iste uslove kao kada sam unapređen iz reprezentacije do 21 godine. Bilo bi pošteno da sam već potpisao novi ugovor", počeo je De la Fuente u jednom obraćanju novinarima.

"Voleo bih da se to reši za dobrobit španskog fudbala, da donese mir i stabilnost. Razumem da postoje strahovi i sumnje vezane za moj status. Nemam ništa protiv da sačekam da dođe drugi predsednik, ali izborni proces može da bude odložen do decembra. Ovo mora da se reši pre kraja godine."

Španija je dominantno osvojila EURO, a selektor umnogome pomogao da tamošnji fudbal ima nove zvezde poput Lamina Jamala i Nika Vilijamsa, ali i da reprezentacija uopšte ne zavisi od dva najveća kluba – Real Madrida i Barselone.

"Da li sam uobražen? Nisam! A da jesam, imao bih razlog zbog čega da budem. Neko drugi bi da je na mom mestu, u ovakvim okolnostima, koristio harizmu, ali ja se oslanjam na skromnost i pristojnost, samo što me ponekad iznerivraju. Tu ću se zaustaviti..."

Ako ne računamo trofej svetskog šampiona, koji se nalazi u vitrinama Argentine, De la Fuente je sve ostale velike trofeje doneo Španiji.

"Vratili smo duh kakav je postojao 2010. godine i to je nešto čime bi se trebalo ponositi. Uzbuđen sam što sam doživeo ovako nešto. Ljudi su srećni kada Španija igra i to se vidi. Uzbuđen sam što vidim reakciju gradova kao što su Kordoba i Mursija, što je impresivno, jer živim u Španiji i imam ovu bazu navijača."

Podvukao je da je u pitanju tim svih Španaca.

"Ovde nema klubova, to je reprezentacija. Čudi me da ovi fudbaleri iznenade neke profesionalce. Nemaju isti značaj kao drugi u medijima, ali ih dobro poznajem. Napravio sam malo grešaka otkako sam stigao ovde. Ispunjavao sam stvari koje sam rekao da ću ispuniti. Da vidimo da li se neko seća toga", zaključio je Luis de la Fuente.

Prema pisanju španskog "Asa", njegov odnos sa FS Španije je na pragu pucanja. Pored odugovlačenja sa potpisivanjem novog ugovora, nije zadovoljan ni komunikacijom sa njegovim agentima.

Ipak, moraće i on malo da sačeka kako bi dobio novi ugovor, a ukoliko se to uskoro ne desi, Španija bi mogla da ostane bez jednog od najboljih trenera u istoriji reprezentacije.

image