Varan otkrio: 11 godina sam igrao s jednim kolenom, to je bila umetnost

Francuski defanzivac Rafael Varan objavio je krajem septembra da se povlači iz fudbala u 31. godini. Svoju uspešnu karijeru završio je nakon ozbiljne povrede kolena. Varan je takođe otkrio da će ostati u fudbalu, ali da više neće igrati profesionalno

Ostaće u Komu, ali u drugačijoj ulozi koju još nije precizirao. Francuski štoper povukao se zbog čestih povreda i zdravstvenih problema, o čemu je govorio za "Ekip".

"Kada sam se povredio 11. jula, shvatio sam da je kraj. Činjenica da je povređeno levo koleno bila je znak. Moje levo koleno je kompenzovalo desno od 2013. godine i zahvaljujući njemu sam uspevao da održim ravnotežu. A kada ti levo koleno kaže da više ne može, moraš da ga poslušaš."

Tokom karijere nije govorio o pomenutim poteškoćama.

"Ponekad bih pomislio: 'Kako bi bilo da imam oba kolena zdrava...' Uzimam to zdravo za gotovo, ali zbog ovog problema razvio sam svojevrsnu umetnost. Godinama nisam klizao. Čekao bih pravi trenutak da uđem u duel, da se zaustavim, ubrzam ili krenem pre napadača. Sve to ne bih mogao da izvedem bez ovog kolena. Igram na ovaj način od 20. godine. Desno koleno je s vremenom ojačalo, ali je postalo manje pokretno, dok je levo radilo sav posao vezan za snagu. Kako sam igrao s jednim kolenom? Uz mnogo truda, odricanja, pažnje i učenja kako da upravljam ravnotežom."

Varan je odigrao 93 utakmice za reprezentaciju Francuske od 2013. do 2022. godine, igrajući ključnu ulogu u osvajanju Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, dok je četiri godine kasnije u Kataru osvojio srebro. Svoju klupsku karijeru započeo je u Lensu iz francuske Lige 1, pre nego što je 2011. godine prešao u Real Madrid.

Za madridski klub nastupao je 360 puta, osvojivši tri titule u La Ligi i četiri trofeja Lige šampiona.

Pridružio se Mančester Junajtedu 2021. godine, upisao 95 nastupa u svim takmičenjima i pomogao im da osvoje Liga kup 2023. i FA kup 2024. godine, pre nego što je u julu prešao u klub Komo iz Serije A, gde je na debiju doživeo povredu kolena.