Sport

Zvezda nakon preokreta i drame bolja od "bratskog" Olimpijakosa u Pireju

Košarkaši Crvene zvezde savladali su na gostovanju u Pireju ekipu Olimpijakosa sa 90:86 u meču 15. kola Evrolige
Zvezda nakon preokreta i drame bolja od "bratskog" Olimpijakosa u Pireju© Euroleague

Još jedan meč u kojem Crvena zvezda igra dramatičnu i neizvesnu završnicu, ali za razliku od susreta sa Olimpijom u Beogradu, srpski tim ovoga puta dolazi do trijumfa na parketu u Pireju.

Ponovili su crveno-beli partiju iz januara ove godine, kada su savladali "bratsku ekipu" u gostima.

Poprilično dinamično bilo je u dvorani "Mira i prijateljstva", pošto je u nekoliko navrata je srpski tim zaostajao dvocifrenom razlikom.

Olimpijakos je bolje otvorio meč, dolazio do solidnih pozicija i podogaka sa distance, dok je Zvezda bila bolja u reketu u prvoj deonici.

Nakon uvodnih 10 minuta meča, rezultat je iznosio 22:21 za domaće.

Olimpijakos je pojačao ritam u drugoj četvrtini, pogotovo u odbrani, što im je donosilo lakše poene na drugoj strani.

Prazan hod Crvene zvezde u napadu, donosio je rast prednosti grčke ekipe, koja je vodila prvo sedam, potom devet, a na momente 11 i 12 poena razlike.

Ipak, Zvezda pravi seriju 9:2 u samoj završnici i hvata potpuni priključak, te na poluvreme odlazi sa samo četiri poena zaostatka.

Rezultatska klackalikca gledala se u trećoj deonici, ali kad god bi Olimpijakos dolazio do osetnije prednosti, srpski tim imao bi spreman odgovor.

Kao i u prethodne dve četvrtine, Zvezda je i u trećoj deonici odigrala za klasu bolje u završnici i to im se opet isplatilo.

Ne samo da su uspeli da nadoknade sedam poena deficita izabranici Duška Ivanovića, već su na krilima Vildoze i Nedovića uspeli da preokrenu i preuzmu vođstvo.

Poslednja četvrtina donela je pravu dramu, pošto je sada Zvezda bila u poziciji da ima osetniju prednost, koju umalo da izgubi.

Fantastično su u četvrtoj četvrtini igrali Filip Petrušev i Ognjen Dobrić, zahvaljujući kojima je Zvezda vezala nekoliko kvalitetnih odbrana, potom i poena na drugoj strani.

Srpski crveno-beli tako su došli do 11 poena prednosti, koliko su imali na samo pet minuta do kraja meča.

Usledio je odgovor Olimpijakosa, koji se trojkama Larencakisa i Slukasa, potpuno vratio u meč.

Grčki tim iskroistio je i loše faulove protivnika, te je poenima Bleka sa linije za slobodna bacanja, uspeo da smanji razliku u finišu na samo dva poena za Zvezdu. 

Nije tim sa Malog Kalemegdana bio najskoncentrisaniji u završnici, što je dalo priliku Olimpijakosu da dođe do produžetka ili pobede.

Uspešno se odbranio tim Duška Ivanovića, da bi potom Vildoza bio smiren sa linije za slobodna bacanja i tako osigurao pobedu svog tima.

Upravo je Vildoza bio najbolji strelac Crvene zvezde sa 22 poena, a poenterski su se istakli i Petrušev sa 14, Mitrović sa 13 i Nedović sa 12 poena.

Kod Olimpijakosa najefikasniji su bili Blek i Slukas sa 14, odnosno Vezenkov sa 13 poena.

Nakon 15 odigranih utakmica, Crvena zvezda ima učinak od osam pobeda i sedam poraza, dok je Olimpijakos na skoru 9-6.

Standings provided by Sofascore

  • 22. dec 2022 • 21:49

    21:49

    Kraj meča: Olimpijakos - Crvena zvezda 86:90

    Odbranila se Zvezda, a potom je Vildoza bio smiren sa linije za slobodna bacanja, čime je Zvezda uspela da slavi nakon dramatične i neizvesne završnice.

    Olimpijakosu nije pomogao ni koš Slukasa u poslednjim sekundama, pa je srpska ekipa slavila rezultatom 90:86.

  • 21:47

    40' - Olimpijakos ima napad za produžetak ili pobedu

    Nije iskoristila Zvezda svoj napad, pa u samu završnicu ulazi sa samo dva poena prednosti. Olimpijakos ima napad do kraja meča, u kojem može da izbori produžetak ili pobedu.

  • 21:44

    39' - Zvezda u poslednji minut ulazi sa četiri poena prednosti

    Uprkos trojci Larencakisa, Zvezda je poenima Dobrića uspela da se odvoji na dva poseda prednosti i u poslednji minut ulazi sa četiri poena prednosti.

  • 21:35

    37' - Poslednja tri minuta, Zvezda vodi sa sedam poena

    Olimpijakos je iskoristio to što je Zvezda ranije ispunila bonus, te se poenima sa linije za slobona bacanja, na trenutak potpuno vratio u meč i smanjio razliku na tri poena. Ipak, trojka Vildoze je uspela na trenutak da odbije nalet rivala.

    Ulazi se u neizvesnu završnicu...

  • 21:23

    34' - Zvezda vodi sa 73:63

    Sjajnu odbranu igra Zvezda, na čelu sa Filipom Petruševim, dok u napadu seruju poena postiže Ognjen Dobrić, pa Crvena zvezda stiže do dvocifrene, njene najveće prednosti na meču - 73:63.

  • 21:16

    Kraj treće četvrtine: Olimpijakos - Crvena zvezda 62:65

    Majstorijom Luke Vildoze u poslednjoj sekundi treće četvrtine, Zvezda stiže do prednosti od tri poena nakon 30 minuta košarke - 65:62.

    Imao je Olimpijakos 12 poena prednosti u drugoj i devet poena prednosti u trećoj deonici, ali je srpski tim uspeo da se vrati i napravi potpuni preokret.

  • 21:13

    28' - Zvezda vodi

    Trojkom Filipa Petruševa, a potom i zakucavanjem Luke Mitrovića, Zvezda ponovo kruniše period veoma solidne igre, kojom se potpuno vratila u meč i došla do preokreta - 61:60.

  • 21:09

    26' - Papanikolau vezuje šest poena

    Dve bitne trojke pogodio je Kostas Papanikolau, pa domaćin uspeva da se ponovo odlepi na osetnijih osam poena - 59:51.

  • 20:59

    21' - Nastavljen je meč

    Počela je treća četvrtina...

  • 20:40

    Poluvreme: Olimpijakos - Crvena zvezda 45:41

    Srpski tim odigrao je znatno bolje u finišu druge četvrtine, uspeo da se odbrani u nekoliko vezanih poseda, a potom i poentira na drugom kraju parketa, čime je zaostatak od 12 poena, smanjio na samo tri.

    Nakon 20 minuta košarke, Olimpijakos vodi sa 45:41.

    Slukas predvodi strelce Olimpijakosa sa 10 poena, poen manje postigao je Vezenkov, dok po sedam opena imaju Bolomboj i Blek.

    U redovima Crvene zvezde ističu se Nedović sa 10, kao i Mitrović i Lazarević sa po osam poena.

image