Zvezda nakon preokreta i drame bolja od "bratskog" Olimpijakosa u Pireju

Košarkaši Crvene zvezde savladali su na gostovanju u Pireju ekipu Olimpijakosa sa 90:86 u meču 15. kola Evrolige

Još jedan meč u kojem Crvena zvezda igra dramatičnu i neizvesnu završnicu, ali za razliku od susreta sa Olimpijom u Beogradu, srpski tim ovoga puta dolazi do trijumfa na parketu u Pireju.

Ponovili su crveno-beli partiju iz januara ove godine, kada su savladali "bratsku ekipu" u gostima.

Poprilično dinamično bilo je u dvorani "Mira i prijateljstva", pošto je u nekoliko navrata je srpski tim zaostajao dvocifrenom razlikom.

Olimpijakos je bolje otvorio meč, dolazio do solidnih pozicija i podogaka sa distance, dok je Zvezda bila bolja u reketu u prvoj deonici.

Nakon uvodnih 10 minuta meča, rezultat je iznosio 22:21 za domaće.

Olimpijakos je pojačao ritam u drugoj četvrtini, pogotovo u odbrani, što im je donosilo lakše poene na drugoj strani.

Prazan hod Crvene zvezde u napadu, donosio je rast prednosti grčke ekipe, koja je vodila prvo sedam, potom devet, a na momente 11 i 12 poena razlike.

Ipak, Zvezda pravi seriju 9:2 u samoj završnici i hvata potpuni priključak, te na poluvreme odlazi sa samo četiri poena zaostatka.

Rezultatska klackalikca gledala se u trećoj deonici, ali kad god bi Olimpijakos dolazio do osetnije prednosti, srpski tim imao bi spreman odgovor.

Kao i u prethodne dve četvrtine, Zvezda je i u trećoj deonici odigrala za klasu bolje u završnici i to im se opet isplatilo.

Ne samo da su uspeli da nadoknade sedam poena deficita izabranici Duška Ivanovića, već su na krilima Vildoze i Nedovića uspeli da preokrenu i preuzmu vođstvo.

Poslednja četvrtina donela je pravu dramu, pošto je sada Zvezda bila u poziciji da ima osetniju prednost, koju umalo da izgubi.

Fantastično su u četvrtoj četvrtini igrali Filip Petrušev i Ognjen Dobrić, zahvaljujući kojima je Zvezda vezala nekoliko kvalitetnih odbrana, potom i poena na drugoj strani.

Srpski crveno-beli tako su došli do 11 poena prednosti, koliko su imali na samo pet minuta do kraja meča.

Usledio je odgovor Olimpijakosa, koji se trojkama Larencakisa i Slukasa, potpuno vratio u meč.

Grčki tim iskroistio je i loše faulove protivnika, te je poenima Bleka sa linije za slobodna bacanja, uspeo da smanji razliku u finišu na samo dva poena za Zvezdu. 

Nije tim sa Malog Kalemegdana bio najskoncentrisaniji u završnici, što je dalo priliku Olimpijakosu da dođe do produžetka ili pobede.

Uspešno se odbranio tim Duška Ivanovića, da bi potom Vildoza bio smiren sa linije za slobodna bacanja i tako osigurao pobedu svog tima.

Upravo je Vildoza bio najbolji strelac Crvene zvezde sa 22 poena, a poenterski su se istakli i Petrušev sa 14, Mitrović sa 13 i Nedović sa 12 poena.

Kod Olimpijakosa najefikasniji su bili Blek i Slukas sa 14, odnosno Vezenkov sa 13 poena.

Nakon 15 odigranih utakmica, Crvena zvezda ima učinak od osam pobeda i sedam poraza, dok je Olimpijakos na skoru 9-6.

22. dec 2022 • 21:49

Kraj meča: Olimpijakos - Crvena zvezda 86:90

Odbranila se Zvezda, a potom je Vildoza bio smiren sa linije za slobodna bacanja, čime je Zvezda uspela da slavi nakon dramatične i neizvesne završnice.

Olimpijakosu nije pomogao ni koš Slukasa u poslednjim sekundama, pa je srpska ekipa slavila rezultatom 90:86.

40' - Olimpijakos ima napad za produžetak ili pobedu

Nije iskoristila Zvezda svoj napad, pa u samu završnicu ulazi sa samo dva poena prednosti. Olimpijakos ima napad do kraja meča, u kojem može da izbori produžetak ili pobedu.

39' - Zvezda u poslednji minut ulazi sa četiri poena prednosti

Uprkos trojci Larencakisa, Zvezda je poenima Dobrića uspela da se odvoji na dva poseda prednosti i u poslednji minut ulazi sa četiri poena prednosti.

37' - Poslednja tri minuta, Zvezda vodi sa sedam poena

Olimpijakos je iskoristio to što je Zvezda ranije ispunila bonus, te se poenima sa linije za slobona bacanja, na trenutak potpuno vratio u meč i smanjio razliku na tri poena. Ipak, trojka Vildoze je uspela na trenutak da odbije nalet rivala.

Ulazi se u neizvesnu završnicu...

34' - Zvezda vodi sa 73:63

Sjajnu odbranu igra Zvezda, na čelu sa Filipom Petruševim, dok u napadu seruju poena postiže Ognjen Dobrić, pa Crvena zvezda stiže do dvocifrene, njene najveće prednosti na meču - 73:63.

Kraj treće četvrtine: Olimpijakos - Crvena zvezda 62:65

Majstorijom Luke Vildoze u poslednjoj sekundi treće četvrtine, Zvezda stiže do prednosti od tri poena nakon 30 minuta košarke - 65:62.

Imao je Olimpijakos 12 poena prednosti u drugoj i devet poena prednosti u trećoj deonici, ali je srpski tim uspeo da se vrati i napravi potpuni preokret.

28' - Zvezda vodi

Trojkom Filipa Petruševa, a potom i zakucavanjem Luke Mitrovića, Zvezda ponovo kruniše period veoma solidne igre, kojom se potpuno vratila u meč i došla do preokreta - 61:60.

26' - Papanikolau vezuje šest poena

Dve bitne trojke pogodio je Kostas Papanikolau, pa domaćin uspeva da se ponovo odlepi na osetnijih osam poena - 59:51.

21' - Nastavljen je meč

Počela je treća četvrtina...

Poluvreme: Olimpijakos - Crvena zvezda 45:41

Srpski tim odigrao je znatno bolje u finišu druge četvrtine, uspeo da se odbrani u nekoliko vezanih poseda, a potom i poentira na drugom kraju parketa, čime je zaostatak od 12 poena, smanjio na samo tri.

Nakon 20 minuta košarke, Olimpijakos vodi sa 45:41.

Slukas predvodi strelce Olimpijakosa sa 10 poena, poen manje postigao je Vezenkov, dok po sedam opena imaju Bolomboj i Blek.

U redovima Crvene zvezde ističu se Nedović sa 10, kao i Mitrović i Lazarević sa po osam poena.

15' - Osetnija prednost Olimpijakosa

Pronalaze košarkaški Olimpijakosa način da na jednoj strani zaustave napade Crvene zvezde, a na drugoj da pogode potpuno otvorene šuteve za tri poena, pa grčki tim dolazi do osetnije prednosti koja iznosi 36:28.

Kraj prve četvrtine: Olimpijakos - Crvena zvezda 22:21

Izgubljene lopte skupo su koštale Crvenu zvezdu, pa nakon prve četvrtine gube sa 22:21.

Stvorio se utisak da je srpski tim bio bolji u uvodnih 10 minuta košarke, na trenutak je prednost tima Duška Ivanovića bila i šest poena, ali se Olimpijakos vratio i preokrenuo.

Vezenkov i Bolomboj sa devet i sedam poena predvode strelce grčkog tima, dok su u redovima srpskih crveno-belih najefikasniji Nedović sa osam i Mitrović sa četiri poena.

5' - Otvoreno se igra na obe strane

Nakon uvodnih pet minuta košarke, nijedna ekipa nije napravila faul, a rezultat je 13:12 za Olimpijakos.

Domaći tim nešto je raspoloženiji u šutu za tri poena, dok Zvezda do poena dolazi iz reketa. 

1' - Počeo je meč

Prvi napad na meču ima srpska ekipa...

Zvezda bez Kampaca

Najnovije pojačanje Crvene zvezde neće moći da nastupa na utakmici protiv Olimpijakosa, jer još uvek nije registrovan, te će debi upisati u ABA ligi.

Pored Kampaca, Zvezda ne može da računa na povređene Martina i Ivanovića, ali i Kuzmića.

Barcokas očekuje težak meč

Trener Olimpijakosa Jorgos Barcosa izjavio je da očekuje težak meč protiv neugodne ekipe kakva je Crvena zvezda.

"Ukoliko pogledamo Zvezdine rezultate prethodnih nedelja, shvatamo da će meč biti veoma težak za nas. Trenutno, Vildoza i Nedović su dva igrača koja nisu bili tu kada je protivnik imao loš period. Sposobni su da poentiraju, ali i da kreiraju oko 60 posto njihovih poena. Zbog toga moramo da igramo dobru odbranu na njima, ukoliko želimo da pobedimo", rekao je Barcokas.

Ivanović o protivniku

Trener Crvene zvezde bio je jasan dok je pričao o kvalitetu protivnika.

"Olimpijakos je jedan od najjasnijih kandidata za fajnal for. Poznaju se odlično, igraju po automatizmu, sjajni u odbrani, napadu. Statistički su možda i najbolja ekipa dosad. Biće veoma teško. Ovi momci imaju karakter da svaku utakmicu žele da pobede, pa ćemo videti", rekao je Duško Ivanović uoči meča u Grčkoj.

Obe ekipe žele da se vrate na pobednički kolosek

Nakon 14 odigranih utakmica u dosadašnjem toku sezone u Evroligi, Olimpijakos je četvrti na tabeli sa devet pobeda i pet poraza.

U prethodnom kolu upisali su poraz na gostovanju od ASVEL-a.

Sa druge strane, Crvena zvezda je na skoru 7-7 i 10. je na tabeli.

Tim Duška Ivanovića u prošlom kolu prekinuo je niz od šest pobeda, pošto je u Beogradu poražen od ekipe Olimpije sa 71:67.

Međusobni odnos na strani grčkog tima

Olimpijakos i Crvena zvezda su se 11 puta sastajali u Evroligi.

Sedam puta slavila je grčka ekipa, dok je četiri pobede ostvarila Crvena zvezda.

Poslednji put sastali su se u januaru ove godine, kada su srpski crveno-beli slavili upravo na gostovanju u Pireju, rezultatom 76:72.

"Bratski" duel

Olimpijakos i Crvena zvezda poznati su kao "bratski" klubovi, čiji navijači često znaju zajedno da navijaju u međusobnim utakmicama.

Očekuje se da tako bude i ovog puta u dvorani "Mira i prijateljstva".