Novak prvi put pred australijskim medijima: Nije mi bilo lako, deportaciju nikada neću zaboraviti

Najbolji srpski sportista prvi put se obratio australijskim medijima od dolaska u Australiju skoro godinu dana pošto je deportovan

Novak Đoković pre nekoliko dana stigao je u Adelajd gde će nastupiti na prvom turniru u sezoni, a ujedno se i pripremati za prvi grend slem u sezoni – Australijan open.

Osvajač 21 pehara na najvećim turnirima vratio se na kontinent sa kojeg je početkom januara proteran zbog činjenice da nije bio vakcinisan.

Đoković je tada dobio medicinsko izuzeće jer nije primio vakcinu protiv kovida, potom mu je ukinuta viza, što su njegovi advokati osporili na sudu.

Međutim, tadašnji ministar za imigracije Aleks Hok je iskoristio svoje diskreciono pravo, ponovo mu poništio vizu i Novak je deportovan.

Ipak, promena administracije u Australiji rezultirala je i ukidanjem zabrane ulaska u zemlju od tri godine (zakonski prati deportaciju po tamošnjim zakonima), pa je Srbin dobio priliku da se vrati.

"Sjajno je biti ovde", počeo je obraćanje Đoković.

On je na drugom treningu sparingovao sa dobrim prijateljem Vasekom Pospišilom iz Kanade, sa kojim će nastupati i u dubl konkurenciji.

"Čini mi se da je u taj-brejku bilo 12:10. Mislim da je to jedan od najdužih taj-brejkova koje sam odigrao na treninzima. Vasek mi je odličan prijatelj i van terena, sjajan igrač."

"Došli smo ranije u pokušaju da imamo što je moguće više sati na Centralnom terenu jer su drugačiji uslovi nego na većini ostalih turnira, pošto je stadion takav da je ovo poluzatvoren objekat."

Novak nije mnogo puta u prošlosti igrao pripremne turnire na početku sezone, ali se sada odlučio na takav korak jer je imao nekarakteristično "nesadržajnu" prošlu sezonu.

"Kao što je direktor turnira rekao, pre 15 godina sam ovde osvojio titulu. U stvari, jutros sam gledao 'hajlajtse' sa meča protiv Krisa Gučionija u finalu. Takođe, imam sjajne uspomene na učešće od pre nekoliko godina, kada sam učestvovao u egzibicionom događaju. Nadam se da će stadion biti pun, da će biti mnogo teniskih fanova i da će imati sjajnu nedelju."

Devetostruki šampion Ozi opena prisetio se januara i boravka u pritvoru, a onda i procesa koji su doveli do toga da bude deportovan.

"Sjajno je ponovo biti u Australiji. Očigledno je da ono što se dogodilo pre 12 meseci nije bilo lako ni meni, mojoj porodici, timu ili bilo kome ko mi je blizak. Razočaravajuće je bilo napustiti zemlju na taj način, ali sam se stvarno nadao da ću dobiti dozvolu da se vratim u Australiju i igram ovde", rekao je Đoković.

Dodao je da, uprkos svemu što se dogodilo, ima veoma lepo mišljenje o Australiji i zbog toga se vratio.

Ne možete zaboraviti te događaje – to je nešto što ostaje u sećanju do kraja života. To je nešto što nikada do tada nisam iskusio i nadam se da više neću.

"Ali i to je vredno životno iskustvo za mene i nešto što će ostati, ali moram da nastavim. Povratak u Australiju govori šta osećam prema ovoj zemlji i igranju ovde."

Očekuje, naravno, borbu na oba takmičenja na kojima će učestvovati.

"Ovo je zemlja u kojoj sam imao neverovatne uspehe tokom karijere. Posebno u Melburnu, gde je ubedljivo moj najuspešniji grend-slem koji sam osvajao devet puta. Takođe, titula u Adelajdu pre 15 godina je jedan od prvih profesionalnih turnira koje sam osvojio. Uvek sam se osećao sjajno ovde, igrao najbolji tenis, osećao sjajnu podršku i nadam se da ću imati još jedno uspešno leto", zaključio je Đoković.