Sport

Pele pio šampanjac s Džajićem, pa protiv Jugoslavije odigrao poslednji meč

Na jedinstvenoj "Marakani" u Rio de Žaneiru bilo je i do 170.000 gledalaca, prisustvujući poslednjoj utakmici "Kralja" za reprezentaciju Brazila
Pele pio šampanjac s Džajićem, pa protiv Jugoslavije odigrao poslednji mečGetty © Keystone / Staff

Tužna vest potresla je svetski fudbal. Legendarni Edson Arantes do Nasimento Pele je preminuo u 83. godini, nakon duge borbe sa teškom bolešću.

Čuveni "Kralj" i čovek koji je decenijama gotovo jednoglasno bio smatran za najvećeg fudbalera u istoriji, preminuo je u Sao Paolu. Njegova briljantna karijera u dresu Brazila bila je okončana protiv reprezentacije Jugoslavije.

Pele je i dalje jedini fudbaler u istoriji koji je tri puta osvojio Svetsko prvenstvo. On je to sa selekcijom Brazila uspeo 1958, 1962. i 1970. godine, predvodivši tim koji su ljubitelji fudbala opisivali portugalskim terminom "žoga bonito" (lepa igra).

No, nakon što je Brazil 1970. osvojio svetsku titulu i zaslužio epitet jednog od najboljih timova u istoriji sporta, polako je dolazilo vreme da Pele završi svoju reprezentativnu karijeru. Za rivala za tu specijalnu priliku odabrao je selekciju Jugoslavije.

Svetski prvaci su poslednji put sa Peleom u timu igrali 18. jula 1971. godine u Rio de Žaneiru, na legendarnom stadionu "Marakana". Pred oko 170.000 gledalaca, Pele je učestvovao u remiju 2:2.

Za Jugoslaviju su tog dana igrali Radomir Vukčević, Mladen Ramljak, Dragoslav Stepanović, Miroslav Pavlović, Blagoje Paunović, Dragan Holcer, Ilija Petković, Brane Oblak, Zoran Filipović, Jovan Aćimović i Dragan Džajić. U selekciji Vujadina Boškova igrali su još i Zoran Antonijević, Nenad Bjeković i Jurica Jerković.

Džajić je u 35. minutu doneo prednost "plavima", dok su preokret Brazilu doneli Riverlino i Žerson. Jurica Jerković je u 70. minutu postavio rezultat na konačnih 2:2.

Pele je veče uoči te utakmice bio gost ambasade Jugoslavije u Riju, kada mu je tadašnji ambasador Mirko Ostojić predao Orden jugoslovenske zastave sa zlatnom zvezdom. Bila je to odluka koju je doneo Josip Broz Tito, a Pele je bio dirnut.

"To nije priznanje samo meni, već čitavom brazilskom narodu", rekao je Pele te večeri, dok je na koktelu u društvu Dragana Džajića i ostalih jugoslovenskih reprezentativaca ispijao šampanjac. Sutradan je odigrao poslednje minute u famoznom žutom dresu.

Pele je u smiraj 2022. godine preminuo, ali je u legendu otišao još za života, oko pet decenija ranije.

image