Sport

Mirotić utišao halu, Barselona se vratila iz mrtvih i pobedila Zvezdu

Košarkaši Crvene zvezde na najgori mogući način završili su 2022. godinu i doživeli bolan poraz od Barselone u Beogradu
Mirotić utišao halu, Barselona se vratila iz mrtvih i pobedila Zvezdu© Dusan Milenkovic/ATAImages

Katalonci su bili na ivici poraza i trebalo je da izgube, ali su preživeli zahvaljujući trojci Nikole Mirotića u poslednjoj sekundi, kojom je doneo izjednačenje i produžetak.

Na kraju, nakon 45 minuta košarke crveno-beli su poklekli i poraženi su rezultatom 99:94.

Utakmica u hali "Aleksandar Nikolić" kasnila je zbog sjajne koreografije domaćih navijača koji su zatrpali teren konfetama. Na tribinama nije bilo slobodnog mesta, ali to Zvezda nije iskoristila na početku.

Barselona je bolje otvorila duel i na krilima Tomaša Satoranskog došla do vođstva. Češki plejmejker je nastavio da pogađa, ubacio je čak četiri trojke u prvih 10 minuta i gosti su se odlepili.

Crveno-beli nisu imali rešenja u napadu, a poseban udarac pretrpeli su sredinom prve četvrtine, kada se povredio najbolji igrač Luka Vildoza. Argentinac je osetio bol u zadnjoj loži i otišao u svlačionicu, posle čega se nije vraćao u igru.

Kada je ekipa Šarunasa Jasikevičusa otišla na +15 početkom drugog perioda (19:34), činilo se da srpskog šampiona očekuje ubedljiv poraz. Međutim, desilo se potpuno suprotno i Zvezda se vratila velikom serijom.

Pokrenuo je Nemanja Nedović, koji je preuzeo odgovornost u odsustvu Vildoze, a nastavio fantastični Filip Petrušev. Centar je dominirao u reketu i pogađao iz svih pozicija, a nakon surovog zakucavanja na semaforu je pisalo 34:34.

Zvezda je čak uspela i da povede, u tim trenucima nekadašnji "Pionir" pretvorio se u grotlo, ali je ipak Barsa na odmor otišla sa minimalnom prednošću (40:43).

Nastavila je Zvezda sjajnu seriju i u nastavku utakmice, potpuno kontrolisala ritam i počela da povećava prednost. Imali su domaći igrači i dvocifren višak, ali su dozvolili protivniku da se vrati.

Činilo se ipak da je pobeda blizu, u dramatičnom finišu sve je bilo u rukama crveno-belih i ni to nije bilo dovoljno. Umesto da se u poslednjem napadu pravi faul, dozvoljen je šut Mirotiću sa devet metara kojim je slomio srca navijača.

Pogodio je za 84:84 i produžetak, iako je pre toga nagazio aut-liniju.

U dodatnih pet minuta Zvezda nije mogla da se oporavi i doživela je srceparajući poraz.

Najefikasniji u ekipi Crvene zvezde bili su Nemanja Nedović i Filip Petrušev, koji su postigli po 24 poena. Luka Mitrović je postigao 18 poena, a Ognjen Dobrić je dodao 14.

Kod gostiju, najbolji je bio Tomaš Satoranski sa 19 poena, dok je Kori Higins ubacio 15, a Aleks Abrines 14. Heroj Mirotić je stao na 12, a Sertač Sanli i Jan Veseli su dodali po 10. Srpski košarkaš Nikola Kalinić je meč završio sa sedam poena.

Zvezda u sledećem kolu, na Badnji dan, gostuje kod Valensije, a Barselona dočekuje Virtus.

Standings provided by Sofascore
  • 30. dec 2022 • 21:27

    21:27

    45' Kraj utakmice! Srceparajući poraz Zvezde od Barselone

    Težak poraz Zvezde od Barselone posle produžetka, rezultatom 99:94.

  • 21:11

    42' Serija trojki u produžetku

    Prvo Higins, pa Dobrić i na kraju Satoranski... Svi pogađaju trojke i rezultat je 89:90.

  • 21:06

    40' Nemoguć pogodak Mirotića za produžetak!

    Neverovatan pogodak Nikole Mirotića u poslednjoj sekundi. Sa više od devet metara je pogodio za produžetak, a prosto je neverovatno da crveno-beli nisu napravili faul – 84:84.

  • 21:01

    39' Biće drame u hali "Aleksandar Nikolić"

    Imala je Barselona napad za izjednačenje ili vođstvo na 25 sekundi do kraja. Kori Higins je promašio trojku, a u nastavku je fauliran Stefan Marković. Plej Zvezde je pogodio prvo slobodno bacanje, drugo promašio i rezultat je 82:79 na 9,6 sekundi do kraja.

  • 20:52

    38' Barselona se još jednom vraća

    Sada je Aleks Abrines čovek koji je oživeo "blaugranu". Pogodio je trojku za 79:76.

  • 20:45

    36' Barsa se vratila trojkom Korija Higinsa

    Kori Higins pogađa trojku i vraća Barselonu u igru. Rezultat je 73:71.

  • 20:35

    33' Kakva trojka Luke Mitrovića!

    Činilo se da je u bezizlaznoj situaciji, ali Mitrović nastavlja sjajnu rolu. Iz očaja je bacio i pogodio od tablu za 72:60.

  • 20:32

    31' Nedović poenima otvara poslednji period

    Lepim pogotkom Nedović otvara poslednju četvrtinu za 67:57. Uleteli su ponovo papirići na teren i duel je nakratko prekinut, u trenucima kada je Zvezda u naletu.

  • 20:27

    Kraj treće četvrtine: Crvena zvezda – Barselona 65:57

    Zvezda u fantastičnom ritmu zatvara treću deonicu i vodi 65:57.

  • 20:26

    29' Zvezda leti po terenu i povećava prednost

    Novi nalet Zvezde koja je pojačala odbranu, a u napadu igra raznovrsno. Kontru završava Dobrić koji polaže za 63:55.

image