Kraj jedne velike ere – poslednji ples Rodžera Federera

Švajcarski teniski velikan Rodžer Federer završio je profesionalnu karijeru dugu skoro četvrt veka.

Federer se oprostio na Lejver kupu u Londonu u društvu najvećih rivala i prijatelja, a u poslednjem meču koji je odigrao ipak je zabeležio poraz. Federer je u paru sa Rafaelom Nadalom izgubio od Frensisa Tijafoa i Džeka Soka, rezultatom 4:6, 7:6 (7:2), 11:9. Veče puno suza, emocija i ovacija u „O2 areni“ ostaće upamćeno kao kraj jedne od najvećih i najuspešnijih era u „belom sportu“.

Oproštajna turneja Švajcarca, kojoj prisustvuje i Novak Đoković, dostigla je vrhunac daleko iza ponoći, kada je bilo jasno da Rodžera više nećemo gledati na teniskom terenu.

Maestro iz Bazela je, kako je i želeo, igrao sa Nadalom u poslednjem profesionalnom meču – njih dvojica su bili blizu da pobede, a veče je u sportskom smislu obeležio upravo osvajač 20 grend slemova.

Već u svom prvom servis gemu je odigrao jedan forhend daleko van terena i uspeo da poentira kroz mrežu – da, dobro ste pročitali – kroz mrežu!

On je uspeo da lopticu provuče ispod sajle, ali pored stuba koji zateže mrežu, na oduševljenje velikog broja prisutnih navijača, kao i fanova na društvenim mrežama.

Ipak, Amerikanci su se pobrinuli da ne bude sve savršeno za Tim Evrope i glavnu zvezdu.

Federer i Nadal su dobili uvodni set i, zahvaljujući savetima Đokovića koji je preuzeo ulogu trenera, došli na korak do trijumfa.

Njega su sprečili članovi Tima sveta, jer su prvo dobili dodatni gem u drugom setu, a onda i u super taj-brejku malo pokvarili čitav utisak.

Međutim, bujica emocija započela je kada je zvanični spiker poslednji put izgovorio ime Rodžera Federera kao učesnika nekog turnira. Prilikom pozdravljanja sa saigračima 41-godišnjak je zaplakao, posle čega su to učinili i ostali.

Đoković, Nadal, Endi Mari, Stefanos Cicipas, ali i članovi Federerove porodice, uplakani su u penziju ispratili jednog od najvećih sportista svih vremena. Na kraju, podigli su ga i na rukama zajednički proslavili ovaj trenutak.

„Ne znam kako smo došli dovde, bili smo veoma povezani u poslednjih 10 godina. Ne znam da li me promenilo što sam dobio decu, nadam se da se on oseća isto. Doveli smo porodicu ovde, znači nije Nadal došao ovde samo da igra, mogu da osetim njihovu strast prema meni i to je tako prema meni. Imamo mnogo toga čemu se radujemo, daću mu poneki savet o vaspitanju dece jer nije lako (smeh). Uživaćemo u stvarima koje dolaze“, rekao je Federer.

On je pokušao svojoj deci da objasni da ne plače jer je tužan, nego baš suprotno – od velike sreće što se oprostio na način na koji je želeo.

„Ništa u karijeri ne bih menjao“
„Bio je ovo savršen put. Nisam ni u najluđim snovima zamišljao da će mi karijera izgledati ovako, ali ništa ne bih menjao.“

„Ovo je neverovatno, zaista jeste. Nisam želeo da se osećam usamljeno tamo. Čak i na sekund kada sam pozvan da izađem, osetio sam se usamljeno. Oduvek sam u srcu osećao da sam timski igrač. Srećan sam što sam uspeo ovo da prođem. Posebno što sam uz sebe imao Rafu i sve ove momke, sve ove legende. Želeo sam da ovo bude kao proslava i na kraju ispalo je baš tako kako sam se nadao. Ne mogu biti srećniji. Hvala vam!“, zaključio je Švajcarac.

Kolege sa tura, bivši igrači, novinari i navijači na društvenim mrežama pisali su emotivne poruke kojima su se opraštali od Federera, dok je Nadal priznao da se tresao na početku meča.

„Teško je objasniti emocije kroz koje sam prošao. Prvih nekoliko servisa mi je bilo veoma teško, malo sam se tresao, bio je težak dan, na kraju je postao veoma emotivan. Za mene je sjajno da budem deo ovakvog trenutka u ovom sportu, toliko godina smo delili toliko stvari u ovom sportu. Bio sam emotivan, da vidim čitavu porodicu, sve ljude, plakao sam, ali je bilo neverovatno“, priznao je Nadal.

Čovek tenis

Federer je „okačio reket o klin“ nakon skoro 25 godina bavljenja profesionalnim tenisom. Osvojio je 103 titule u karijeri i drugi je na večnoj listi iza legendarnog Džimija Konorsa (109). Na grend slemovima je trijumfovao 20 puta, a najuspešniji turnir mu je Vimbldon, na kojem drži rekord sa osam pehara.

Jedan je od malog broja igrača (uključujući Đokovića i Nadala) koji je osvajao svaki od četiri najveća turnira, ukupno 310 sedmica proveo je na prvom mestu ATP rang-liste, a postavio je i nekoliko velikih rekorda.

Primera radi, zabeležio je 1.251. pobedu, odigrao 157 finala, uz seriju od 23 uzastopna grend slem polufinala. Lista je dugačka...

Manje važno jeste da je Tim sveta trijumfom izjednačio na 2-2 u međusobnom skoru, što će Đoković pokušati da promeni jer u subotu dva puta izlazi na teren.

Petak, 23. septembar 2022. godine ostaće upamćen kao crveno slovo u teniskom kalendaru – dan kada je otišao veliki Rodžer Federer.