Sport

Zvezda preživela maratonsku dramu, silni Petrušev srušio Valensiju

Ekipa Duška Ivanovića stigla je do važne pobede u izuzetno teškoj, ali i neobičnoj utakmici
Zvezda preživela maratonsku dramu, silni Petrušev srušio Valensiju© Dusan Milenkovic/ATAImages

Uspela je Crvena zvezda "iščupa" pobedu u Španiji - Valensija je pala nakon velike drame i maratonske završnice 77:75.

U meču u kom su crveno-beli imali devet poena prednosti na dva minuta i 53 sekunde pre kraja utakmice, uspeli su da sve zakomplikuju i ozbiljno produže meč, ali ne i da ga izgube.

Lekcije iz poraza od Barselone nakon protraćene završnice ovog puta su bile naučene, pošto je ekipa Duška Ivanovića na plećima Filipa Petruševa uspela da u Valensiji obezbedi devetu pobedu u Evroligi ove sezone.

Kada se sve sabere i oduzme, Valensija je tek nešto manje od tri minuta imala vođstvo, spram Zvezdinih 35 minuta. Ipak, sve to je u neobičnoj utakmici moglo da bude "obrisano" u završnici.

Čak 14 izgubljenih lopti crveno-belih pretili su da omoguće Valensiji pobedu u meču u kom nisu briljirali. Na kraju, 25 poena Filipa Petruševa, koji je koketirao sa "dabl-dabl" učinkom (imao je i devet skokova), ispostavilo se kao odličan zalog.

Košarkaš Zvezde je bio praktično nezaustavljiv, pogađao je uvek kada je to njegovom timu bilo najpotrebnije, a imao je i svih 11 ubačenih slobodnih bacanja. Uz njega, Nemanja Nedović je ubacio 19 poena, pa je jasno koji dvojac je poveo crveno-bele ka trijumfu.

Dobre role imali su i Ognjen Dobrić, Džon Holand i Dalibor Ilić, ali na kraju se sve svelo na manje napravljenih grešaka čitavog tima u meču koji je njima i više nego obilovao. Sa druge strane, u timu Valensije je Bojan Dubljević razočarao sa tek dva poena, dok je najbolji sa 16 bio Kris Džouns.

Dvocifreni sa 11 bio je Džared Harper, odnosno trip Pradilja - Radebo - Rivero sa po 10 poena.

Standings provided by Sofascore

  • 6. jan 2023 • 22:38

    22:38

    Velika pobeda Crvene zvezde - 77:75!

    Nakon velike drame i maratonske završnice, crveno-beli stižu do trijumfa u Valensiji uz pomoć sigurnih ruku Nemanje Nedovića sa linije penala i neverovatne utakmice Filipa Petruševa, koji je ubacio 25 poena.

    Uskoro opširnije...

  • 22:14

    37' - Petrušev je nezaustavljiv, Zvezda vodi 72:63

    Kakva noć za Filipa Petruševa - 23 poena i 10 skokova, sve što dodirne pretvara u zlato. Velikih "plus devet" za Zvezdu, rekordnih u dosadašnjem delu meča, i to na 2:53 pre kraja meča.

  • 22:08

    34' - Zvezda vodi 65:62

    Izgleda da nas čeka drama u finišu utakmice. Imala je Zvezda početkom deonice i "plus sedam", ali onda serija loših rešenja u napadu dozvoljava Valensiji da se približi. Izuzetno tvrda košarka u drugom poluvremenu.

  • 21:58

    Kraj treće četvrtine - Zvezda ima prednost

    Rezultat je 61:58 za crveno-bele posle 30 minuta igre. Bilo je pet poena razlike na poluvremenu, dobija je Valensija 14:12 u rovovskoj borbi, ali očigledno je da je bilo dosta slabih rešenja u napadu na obe strane.

    Zvezda u poslednjih 10 minuta ide sa prednošću.

  • 21:45

    Poruka igrača Zvezde uoči utakmice

    Zvezda je i na ovom meču bez Fakunda Kampaca, a puleni Duška Ivanovića nosili su majicu sa natpisom "Oslobodite Fakua", aludirajući na kaznu Evrolige i zabranu registracije igrača do kraja februara.

  • 21:43

    25' - Valensija prilazi na 53:51

    Samo dva poena prednosti za Zvezdu sredinom treće četvrtine. Bilo je i 50:44 uz napad crveno-belih, koji Mitrović nije iskoristio. Od tada novi problemi u tranziciji, dosta brže se igra u nastavku, što pogoduje igračima Valensije.

  • 21:21

    Zvezda vodi na poluvremenu 47:42

    Odlično poluvreme crveno-belih. Pet poena prednosti, a bilo bi i više da nije bilo devet izgubljenih lopti i nekoliko nepotrebnih faulova.

    Ipak, i ovo je dobro, imajući u vidu da je najveća prednost Zvezde bila sedam poena. Petrušev predvodi crveno-bele sa 16 poena, Nedović je dodao sedam, a Holand i Dobrić po šest.

    Odlični procenti šuta crveno-belih u svim segmentima...

  • 21:06

    15' - Vodi Zvezda 38:34

    Vrlo važna trojka Holanda, posle koje Valensija traži tajm-aut. Dobra igra crveno-belih u meču u kom nema mnogo ritma.

    Videli smo čak 20 faulova na ovom meču, za samo 15 minuta igre, pa su i oba tima već na dvocifrenom broju izvedenih slobodnih bacanja.

  • 20:52

    Kraj prve četvrtine - 24:19 za Zvezdu

    Odličan početak crveno-belih u Valensiji, vrlo visok nivo igre, naročito u postavljenim napadima.

    Deset poena Petruševa, šest Dobrića, četiri Nedovića i po dva Markovića i Bentila.

  • 20:49

    8' - Odlični Petrušev za 20:15

    Čak 10 poena uz jedan skok Petruševa u uvodnih osam minuta. Mladi košarkaš Zvezde odlično otvara ovaj meč i postiže polovinu poena crveno-belih.

image