Sport

Đoković je mentalna i fizička gromada – prvo finale u sezoni za Novaka, ali i briga zbog povrede!

Najbolji srpski teniser doživeo povredu zadnje lože u najnezgodnijem trenutku, ali je uspeo da pobedi velikog rivala i plasira se u finale
Đoković je mentalna i fizička gromada – prvo finale u sezoni za Novaka, ali i briga zbog povrede!Getty © Sarah Reed / Stringer

Novak Đoković igraće u finalu na prvom turniru u sezoni, pošto je u Adelejdu savladao Danila Medvedeva uprkos povredi – 6:3, 6:4.

Đoković je osetio bol sredinom prvog dela igre, kada je u pokušaju da stigne lopticu previše opteretio butni mišić leve noge i činilo se da je doživeo težu povredu.

Međutim, posle odlaska u svlačionicu i tretmana, preživeo je krizu i uspeo da ponovo savlada Rusa, čime je obezbedio 131. finale u karijeri.

Pored toga, nastavio je dominaciju u mečevima protiv top 10 tenisera – u rekordnom 348. okršaju ostvario je 241. trijumf, više nego ijedan drugi igrač u istoriji tenisa. Takođe, u 13. međusobnom okršaju deveti put je eliminisao Moskovljanina, treći put uzastopno.

Srpski as odigrao je jedan od najboljih mečeva u poslednje vreme i, ako izuzmemo spomenuti problem sa zadnjom ložom, potpuno je kontrolisao igru na terenu.

U oba seta mu je bio dovoljan po jedan brejk, a jedan od ključnih trenutaka dogodio se u finišu drugog dela igre.

Tada je brejk loptu spasao drugim servisom od 200 kilometara na čas i pokazao da je, osim u fizičkom smislu, "gromada" i na mentalnom planu.

On će u finalu igrati protiv Amerikanca Sebastijana Korde, kojem je Jošito Nišioka iz Japana predao na startu drugog seta.

Borba za trofej na programu je u nedelju u 8.30 po srednjoevropskom vremenu.

ATP turnir u Adelajdu igra se za nagradni fond od 642.735 američkih dolara.

Pobedniku turnira pripašće 250 bodova za ATP rang-listu i 94.560 dolara, dok će poraženi da osvoji 150 poena i 55.035 dolara.

  • 7. jan 2023 • 12:49

    12:49

    6:3, 6:4 – Kraj meča! Đoković je pobedio Medvedeva!

    Srbin jači od Rusa i povrede! Plasirao se Novak Đoković u finale Adelajda pobedom nad Medvedevom, rezultatom 6:3, 6:4!

  • 12:41

    6:3, 5:3 – Još gem do finala!

    Preživeo je Srbin veliki nalet Rusa, čak i jednu brejk priliku koju je neutralisao drugim servisom do 200 kilometara na čas. Na drugoj je pogodio as iz prvog i sada je na korak do finala.

  • 12:29

    6:3, 4:3 – Đoković se oporavio i napravio brejk!

    Bilo je očigledno da se u poslednjih nekoliko minuta Đoković mnogo bolje kreće. Lekovi protiv bolova su počeli da deluju, a to je potvrdio sjajnim riternom za 15:30.

    Usledio je dobar servis Rusa, ali i dva poena Novaka za novi brejk – 6:3, 4:3.

  • 12:20

    6:3, 2:3 – Igra se brzo, Novak se dobro drži

    Mnogo brže se sada igra, delom i zbog toga što Novak nije u stanju da na servis Medvedeva pruža ozbiljniji otpor. Pokušava da skraćuje poene, što donosi i mnogo više greška, ali za sada nema brejkova. Rezultat je 6:3, 2:3.

  • 12:13

    6:3, 1:1 – Novak osvaja gemove, ali zebnja ostaje

    Pri gotovo svakom većem naporu, Đoković ima gestikulacije koje su u vezi sa povređenom nogom. Srećom, to se za sada ne oseća na rezultatu i uspeo je da osvoji prvi gem u drugom setu za 6:3, 1:1.

  • 12:04

    6:3 – Đoković uprkos povredi dobio prvi set!

    Iako je poprilično bojazno prilazio servisima, uspeo je da dobije deveti gem i reši prvi set u svoju korist rezultatom 6:3.

  • 11:58

    5:3 – Srbin se vratio na teren

    Medvedev je lako dobio gem, ali je mnogo važnije što se Novak vratio na teren. Zavijena mu je butina i laganije se kreće, ali je nastavio meč.

  • 11:53

    Đoković otišao u svlačionicu zbog povrede

    Zatražio je srpski igrač medicinski tajm-aut posle sedmog gema i otišao u svlačionicu na tretman. Izgleda da je povreda nezgodna i da će biti razloga za brigu.

  • 11:48

    5:2 – Novakova povreda zabrinula navijače

    Iako je u sedmom gemu Medvedev imao brejk priliku, mnogo važnije je to što je Novak osetio bol u zadnjoj loži leve noge. Baš pred taj najvažniji poen imao je bolnu grimasu, ali ga je dobio. Onda još dva i otišao na 5:2.

  • 11:35

    4:1 – Novak potvrdio brejk

    Imao je malo poteškoća u petom gemu Đoković, ali je uspeo da prođe bez problema i potvrdi stečeni brejk. Vodi u prvom setu 4:1.

image