Đoković je mentalna i fizička gromada – prvo finale u sezoni za Novaka, ali i briga zbog povrede!

Najbolji srpski teniser doživeo povredu zadnje lože u najnezgodnijem trenutku, ali je uspeo da pobedi velikog rivala i plasira se u finale

Novak Đoković igraće u finalu na prvom turniru u sezoni, pošto je u Adelejdu savladao Danila Medvedeva uprkos povredi – 6:3, 6:4.

Đoković je osetio bol sredinom prvog dela igre, kada je u pokušaju da stigne lopticu previše opteretio butni mišić leve noge i činilo se da je doživeo težu povredu.

Međutim, posle odlaska u svlačionicu i tretmana, preživeo je krizu i uspeo da ponovo savlada Rusa, čime je obezbedio 131. finale u karijeri.

Pored toga, nastavio je dominaciju u mečevima protiv top 10 tenisera – u rekordnom 348. okršaju ostvario je 241. trijumf, više nego ijedan drugi igrač u istoriji tenisa. Takođe, u 13. međusobnom okršaju deveti put je eliminisao Moskovljanina, treći put uzastopno.

Srpski as odigrao je jedan od najboljih mečeva u poslednje vreme i, ako izuzmemo spomenuti problem sa zadnjom ložom, potpuno je kontrolisao igru na terenu.

U oba seta mu je bio dovoljan po jedan brejk, a jedan od ključnih trenutaka dogodio se u finišu drugog dela igre.

Tada je brejk loptu spasao drugim servisom od 200 kilometara na čas i pokazao da je, osim u fizičkom smislu, "gromada" i na mentalnom planu.

On će u finalu igrati protiv Amerikanca Sebastijana Korde, kojem je Jošito Nišioka iz Japana predao na startu drugog seta.

Borba za trofej na programu je u nedelju u 8.30 po srednjoevropskom vremenu.

ATP turnir u Adelajdu igra se za nagradni fond od 642.735 američkih dolara.

Pobedniku turnira pripašće 250 bodova za ATP rang-listu i 94.560 dolara, dok će poraženi da osvoji 150 poena i 55.035 dolara.

7. jan 2023 • 12:49

6:3, 6:4 – Kraj meča! Đoković je pobedio Medvedeva!

Srbin jači od Rusa i povrede! Plasirao se Novak Đoković u finale Adelajda pobedom nad Medvedevom, rezultatom 6:3, 6:4!

6:3, 5:3 – Još gem do finala!

Preživeo je Srbin veliki nalet Rusa, čak i jednu brejk priliku koju je neutralisao drugim servisom do 200 kilometara na čas. Na drugoj je pogodio as iz prvog i sada je na korak do finala.

6:3, 4:3 – Đoković se oporavio i napravio brejk!

Bilo je očigledno da se u poslednjih nekoliko minuta Đoković mnogo bolje kreće. Lekovi protiv bolova su počeli da deluju, a to je potvrdio sjajnim riternom za 15:30.

Usledio je dobar servis Rusa, ali i dva poena Novaka za novi brejk – 6:3, 4:3.

6:3, 2:3 – Igra se brzo, Novak se dobro drži

Mnogo brže se sada igra, delom i zbog toga što Novak nije u stanju da na servis Medvedeva pruža ozbiljniji otpor. Pokušava da skraćuje poene, što donosi i mnogo više greška, ali za sada nema brejkova. Rezultat je 6:3, 2:3.

6:3, 1:1 – Novak osvaja gemove, ali zebnja ostaje

Pri gotovo svakom većem naporu, Đoković ima gestikulacije koje su u vezi sa povređenom nogom. Srećom, to se za sada ne oseća na rezultatu i uspeo je da osvoji prvi gem u drugom setu za 6:3, 1:1.

6:3 – Đoković uprkos povredi dobio prvi set!

Iako je poprilično bojazno prilazio servisima, uspeo je da dobije deveti gem i reši prvi set u svoju korist rezultatom 6:3.

5:3 – Srbin se vratio na teren

Medvedev je lako dobio gem, ali je mnogo važnije što se Novak vratio na teren. Zavijena mu je butina i laganije se kreće, ali je nastavio meč.

Đoković otišao u svlačionicu zbog povrede

Zatražio je srpski igrač medicinski tajm-aut posle sedmog gema i otišao u svlačionicu na tretman. Izgleda da je povreda nezgodna i da će biti razloga za brigu.

5:2 – Novakova povreda zabrinula navijače

Iako je u sedmom gemu Medvedev imao brejk priliku, mnogo važnije je to što je Novak osetio bol u zadnjoj loži leve noge. Baš pred taj najvažniji poen imao je bolnu grimasu, ali ga je dobio. Onda još dva i otišao na 5:2.

4:1 – Novak potvrdio brejk

Imao je malo poteškoća u petom gemu Đoković, ali je uspeo da prođe bez problema i potvrdi stečeni brejk. Vodi u prvom setu 4:1.

3:1 – Đoković prvi napravio brejk!

Očigledno je bilo da je Novak bolji od početka susreta, sigurniji na svom servisu, a i u gemovima u kojima je bio na riternu.

U drugom takvom je uspevao da ukroti servise Medvedeva, dva poena je lepo rešio na mreži, a nakon duple greške rivala napravio prvi brejk – 3:1.

1:1 – Medvedev uzvratio istom merom

Istom merom uzvraća i Rus koji je pogodio pet od šest prvih servisa. Jeste Đoković došao do 30, ali dalje nije mogao i rezultat je 1:1.

1:0 – Novak siguran na početku meča

Prvi na servisu bio je Novak, kojem je početni udarac dobro funkcionisao. Izgubio je samo jedan poen i lagano došao do 1:0.

Počeo meč Đokovića i Medvedeva

Prvi na servisu je srpski teniser...

Sve je spremno za spektakl

Dva velika rivala su spremna za novi okršaj.

Novak ponovo ispisuje istoriju

Novak Đoković i ovim mečom ulazi u istoriju svetskog tenisa i postavlja rekord koji će teško neko nadmašiti.

Protiv Medvedeva igraće 348. duel sa protivnikom iz top 10, čime je nadmašio dosadašnji učinak Rodžera Federera.

To je otprilike trećina ukupnog broja mečeva koje je odigrao u karijeri, a procenat pobeda protiv igrača iz 10 najboljih je 69%, više nego što je Švajcarac imao tokom igračke karijere (65%).

Izvesno je i da će Srbin nastaviti da povećava ovaj broj u narednim godinama i verovatno postaviti nedostižan rekord.

Amerikanac se nada velikoj borbi u drugom polufinalu

Kako kaže, uzeće kokice i nadati se iznurujućem meču za Novaka i Danila...

Pobednik će u finalu igrati sa Sebastijanom Kordom

Mladi Amerikanac plasirao se u prvo finale u 2023. godini, pošto mu je Jošihito Nišioka iz Japana predao meč u drugom setu.

Novi, 13. okršaj Srbina i Rusa

Đoković trenutno vodi 8-4 u pobedama.

Dobrodošli!

Dobrodošli na lajv blog polufinalnog meča između Novaka Đokovića i Danila Medvedeva na turniru u Adelajdu.