Neuništivi Novak vlada Australijom!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković započeo je 2023. godinu osvajanjem titule i pokazao da je mentalno i fizički najjači sportista današnjice

Đoković je u finalu ATP turnira u Adelajdu savladao Sebastijana Kordu, rezultatom 6:7 (8:10) 7:6 (7:3), 6:4, posle više od tri sata dramatične borbe.

Novak je u 131. finalu osvojio 92. trofej (isto koliko ima i Rafael Nadal) i sa peharom ide na Australijan open, na koji se vraća nakon godinu dana pauze zbog prošlogodišnje deportacije.

Nastavio je surovu dominaciju na australijskom kontinentu na kojem nije izgubio punih pet godina. U seriji je od 34 uzastopna trijumfa, ali ono što je u ovom trenutku još važnije jeste da u okršaju sa Amerikancem nije osećao posledice povrede koju je zaradio u polufinalu protiv Danila Medvedeva.

Tada se požalio na bol u zadnjoj loži leve noge, zabrinuo navijače pred Melburn, ali je srećom sve bilo u redu.

Duel na Centralnom terenu Adelajda imao je dve potpuno različite faze – prvu u kojoj su obojica bili sigurni na servisu i lako osvajali gemove i drugu, veoma nervoznu, posebno kada je u pitanju srpski igrač.

Đoković je posle četiri izuzetna gema pretrpeo brejk u samom finišu seta, a onda uspeo da se vrati iz mrtvih i izjednači na 5:5. "Momentum" je trebalo da bude na njegovoj strani, ali ga je uništio jeftinim greškama u taj-brejku.

I tako je imao šansu da povede, spasao je čak šest set lopti rivala, ali sedmu nije uspeo i Korda je došao do prednosti nakon skoro 75 minuta igre – 7:6 (10:8).

Tada je nervozni Novak učinio nešto što se retko viđa – počeo je na italijanskom jeziku da viče na članove svog tima. Oterao je iz boksa brata Marka, kao i agente Elenu Kapelaro i Edoarda Artaldija, ali mu ni to nije mnogo pomoglo

Mučio se kod riterna, nije imao rešenje za servis Amerikanca i, bez obzira što se smirio, nije igrao na odgovarajućem nivou. Nisu mu odgovarali ni veoma teški uslovi u Adelajdu i proigrao je tek kada je sunce zašlo.

I drugi set rešen je u neizvesnoj završnici, samo su sada iskustvo, ali i bolja fizička priprema presudili u korist petog igrača planete.

Izborio je odlučujući set u kojem je bio mnogo bliži da slomi otpor Sebastijana i uvek mu je malo nedostajalo. Međutim, ponovo je u finišu smogao snage, odigrao kako treba, oduzeo mu servis i zabeležio novi, veliki trijumf.

ATP turnir u Adelajdu igran je za nagradni fond od 642.735 američkih dolara.

Pobedniku turnira pripalo je 250 bodova za ATP rang-listu i 94.560 dolara, dok će poraženi utehu imati u 150 poena i 55.035 dolara.

8. jan 2023 • 12:04

6:7 (8:10) 7:6 (7:3), 6:4 – Kraj! Đoković osvojio titulu u Adelajdu!

Đoković konačno pravi brejk i na taj način osvaja titulu. Novak je dobio trosatnu dramu i nastavio dominaciju u Australiji – 6:7 (8:10) 7:6 (7:3), 6:4.

6:7 (8:10), 7:6 (7:3), 4:4 – Korda i dalje preživljava na terenu

Činilo se i u ovom gemu da smo blizu da Đoković slomi otpor protivnika jer je ekspresno došao do 0:30. Ni sada se to nije dogodilo – nova serija Kordinih dobrih servisa i drama se nastavila.

6:7 (8:10), 7:6 (7:3), 4:3 – Drastično opao ritam u finalu

Očigledan je umor kod obojice, posebno kod mladog Korde, zbog čega je drastično opao ritam u finalu. Polako se približavamo raspletu čitavog susreta.

6:7 (8:10), 7:6 (7:3), 2:2 – Novak propustio dve prilike, Korda se izvukao

Mirisalo je na brejk u četvrtom gemu trećeg seta, ali ga ipak nismo dočekali. Đoković je strpljivom igrom čekao greške rivala i došao do 15:40. Bilo je jasno tada da Amerikanac može da se izvuče jedino servisom i u tome je uspeo. Preživeo je gem i izjednačio na 6:7 (8:10), 7:6 (7:3), 2:2.

6:7 (8:10), 7:6 (7:3), 1:0 – Dobar početak odlučujućeg dela igre

Siguran servis gem za Đokovića koji ga osvaja sa "nulom" i odlično započinje odlučujući deo igre.

6:7 (8:10), 7:6 (7:3) – Đoković izborio odlučujući set!

Konačno smo dočekali da Novak zaigra u dodatnom gemu na nivou na kojem ume. Izgubio je prednost mini brejka na startu, ali je onda nanizao četiri poena sjajnom defanzivom. Tribine ispunjene srpskim navijačima su se usijale u tim trenucima i naš as je izborio treći i odlučujući set – 6:7 (8:10), 7:6 (7:3).

6:7 (8:10), 6:6 – Taj-brejk odlučuje pobednika i drugog seta!

Jednu meč loptu Novak je spasao u 12. gemu drugog seta. Tada je odigrao hrabro, dva puta izašao na mrežu i izborio drugi taj-brejk u meču.

6:7 (8:10), 4:5 – Čeka nas neizvesna završnica i drugog seta

Sve i dalje ide glatko za servere, igra se gem za gem, sada u mnogo bržem ritmu. Korda sigurno korača ka pobedi, a Đoković će prvi put servirati za ostanak u meču.

6:7 (8:10), 3:3 – Nastavlja se velika borba u Adelajdu

Smirio se malo Đoković i vratio koncentraciju. Za sada nema previše uzbuđenja i rezultat je 6:7 (8:10), 3:3.

6:7 (8:10), 1:2 – Nervozni Novak propušta šanse

Imao je prilike devetostruki šampion Australijan opena da napravi brejk, ali je obe propustio. Jednu posebno laku lopticu je izbacio u aut bekhendom i ta destruktivna faza u kojoj se nalazi ga je koštala vođstva u drugom setu. Ušao je i u sukob i sa trenerom Goranom Ivaniševićem, a Korda je otišao na 6:7 (8:10), 1:2.

Srpski teniser bes iskalio na članovima svog tima

Posle izgubljenog prvog seta, Novak je bes iskalio na članovima tima. "Istresao se" na brata Marka, agente Edoarda Artaldija i Elenu Kapelaro, koji su napustili boks.

6:7 (8:10) – Đoković izgubio prvi set!

Iako se očekivalo da je "momentum" na strani srpskog asa, potpuno drugačija slika viđena je u dodatnom gemu. Prvi poen je izgubio na svoj servis, a onda je napravio seriju nekarakterističnih i laganih grešaka.

Korda je čuvao prednost sve do set lopte, da bi onda je počela nova drama. Ponovo se vratio Novak, imao i on šansu da dođe do vođstva, ali nije uspeo. Poklonio je nova dva poena rivalu koji mu se "nudio" i izgubio prvi set 6:7 (8:10).

6:6 – Srbin propustio set loptu, igraće se taj-brejk

Težak trenutak uspeo je da preživi mlađani Amerikanac, ali se izvukao. Imao je Novak set loptu, napravio je tada dva kiksa i taj-brejk će odlučiti pobednika seta (6:6).

5:5 – Novak se vratio iz mrtvih i izjednačio na 5:5!

Sigurno je mladi Sebastijan odservirao u devetom gemu i došao do tri uzastopne set lopte (40:0), ali je onda potpuno stao. Uplašio se vođstva i Novaku poklonio povratak. Srbin je to oberučke prihvatio, pritisnuo koliko je bilo potrebno i nanizao pet poena za veliki povratak na 5:5.

4:5 – Đoković pretrpeo brejk!

Gotovo ni iz čega Korda je došao do šanse da osvoji prvi set. Novak je dominirao na svom servisu sve do 4:4, kada je napravio nekoliko grešaka i dozvolio dve brejk prilike. Već prvu je Amerikanac iskoristio odigravši fantastičan poen i imaće priliku da povede u finalu – 4:5.

3:3 – Korda bekhendima sjajno parira Novaku

Izuzetno kvalitetan meč gledamo na Centralnom terenu Adelajda i sada je Novak ponovo došao izjednačenja nakon 40:15 na servis rivala. Međutim, tada je Korda odigrao nekoliko fantastičnih bekhenda i izjednačio na 3:3.

2:2 – Đoković pripretio, ali bez ozbiljne šanse

Nakon još jednog laganog gema, Đoković je uspeo da pritisne rivala nakon 40:15. Dobio je dva poena i izborio đus, ali dalje od toga nije mogao. Korda je zadržao koncentraciju i servisima i forhendima došao do 2:2.

1:1 – Korda uzvratio istom merom

Gotovo preslikan prvi gem viđen je u drugom. Novak je osvojio samo jedan gem na servis rivala i Korda je izjednačio na 1:1.

1:0 – Siguran početak Đokovića

Duel je počeo fantastičnim vinerom Đokovića iz forhenda. Uzvratio je Korda iz riterna, ali je Srbin lako došao do gema. Iako je pogodio samo jedan prvi servis, rival je pokušavao agresivnim riternima da mu pripreti, ali nije uspeo – 1:0.

Počeo meč Đokovića i Korde

Prvi na servisu je srpski teniser...

Kada ti je idol protivnik u finalu...

Prvi međusobni duel Srbina i Amerikanca

Novak i Sebastijan do sada se nikada nisu sastajali, finale u Adelajdu biće njihov prvi međusobni meč.

Srbin je na putu do borbe za trofej savladao Konstantna Lestijena, Kventina Alisa, Denisa Šapovalova i Danila Medvedeva.

Amerikanac je bio bolji od Endija Marija, Roberta Bautiste Aguta, Janika Sinera i Jošihita Nišioke.

Dobrodošli na finale!

Dobrodošli na lajv blog posvećen finalu ATP turnira u Adelajdu između Novaka Đokovića i Sebastijana Korde.