Sport

Novak čudotvorac - osam titula koje je osvojio nakon spasenih meč lopti

Đoković je ponovo stigao do trofeja nakon što je tokom nekog od mečeva bio na jedan poen od poraza
Novak čudotvorac - osam titula koje je osvojio nakon spasenih meč loptiGetty © Sarah Reed / Stringer

Novak Đoković je bliži svom 40. nego 30. rođendanu, ali on ne prestaje da pravi čuda na teniskim terenima. Osvojio je i ATP turnir u Adelajdu i to nakon što je u finalu protiv Sebastijana Korde spasio jednu meč loptu.

Da je srpski teniser "mentalna gromada" pokazuje i neverovatan podataka - ovo je osmi put da je osvojio titulu na turniru na kom je spasavao makar jednu meč loptu.

Bila je ovo Đokovićeva 16. pobeda u karijeri do koje je stigao nakon što je bio na poen od poraza. Ipak, u čak osam navrata je te turnire i osvajao, pokazavši da "hudinijevski" uvek može da se izvuče sa ivice ponora.

Sve je počelo 2007. godine na ATP turniru u Beču. Tada je u četvrtfinalu spasio meč loptu protiv Huana Ignasija Čele, ali se izvukao i potom u finalu pobedio Stena Vavrinku.

Drugi put je tako slavio u Bazelu 2009. godine, nakon što je u polufinalu Radek Štepanek bio na poen od pobede. Usledilo je polufinale Ju-Es opena 2011. i čuvene dve meč lopte Rodžera Federera koje je Novak spasio, potom osvojivši turnir pobedom nad Rafaelom Nadalom u finalu.

U Šangaju 2012. je Đoković otišao korak dalje, spasivši pet meč lopti u finalu protiv Endija Mareja. U Dohi 2017. je isto uradio u polufinalu - pet spašenih meč lopti protiv Fernanda Verdaska.

Od tada, u finalu Vimbldona 2019. je ponovo spasio dve meč lopte na servis Federera, dok je u Dubaiju 2020. slavio protiv Gaela Monfisa, neutralizovavši tri meč lopte Francuza u polufinalu. Sada je na sve dodao i Adelajd 2023. godine, za savršen početak sezone i perfektnu pripremu za Australija open.

image