Novak čudotvorac - osam titula koje je osvojio nakon spasenih meč lopti

Đoković je ponovo stigao do trofeja nakon što je tokom nekog od mečeva bio na jedan poen od poraza

Novak Đoković je bliži svom 40. nego 30. rođendanu, ali on ne prestaje da pravi čuda na teniskim terenima. Osvojio je i ATP turnir u Adelajdu i to nakon što je u finalu protiv Sebastijana Korde spasio jednu meč loptu.

Da je srpski teniser "mentalna gromada" pokazuje i neverovatan podataka - ovo je osmi put da je osvojio titulu na turniru na kom je spasavao makar jednu meč loptu.

Bila je ovo Đokovićeva 16. pobeda u karijeri do koje je stigao nakon što je bio na poen od poraza. Ipak, u čak osam navrata je te turnire i osvajao, pokazavši da "hudinijevski" uvek može da se izvuče sa ivice ponora.

Sve je počelo 2007. godine na ATP turniru u Beču. Tada je u četvrtfinalu spasio meč loptu protiv Huana Ignasija Čele, ali se izvukao i potom u finalu pobedio Stena Vavrinku.

Drugi put je tako slavio u Bazelu 2009. godine, nakon što je u polufinalu Radek Štepanek bio na poen od pobede. Usledilo je polufinale Ju-Es opena 2011. i čuvene dve meč lopte Rodžera Federera koje je Novak spasio, potom osvojivši turnir pobedom nad Rafaelom Nadalom u finalu.

U Šangaju 2012. je Đoković otišao korak dalje, spasivši pet meč lopti u finalu protiv Endija Mareja. U Dohi 2017. je isto uradio u polufinalu - pet spašenih meč lopti protiv Fernanda Verdaska.

Od tada, u finalu Vimbldona 2019. je ponovo spasio dve meč lopte na servis Federera, dok je u Dubaiju 2020. slavio protiv Gaela Monfisa, neutralizovavši tri meč lopte Francuza u polufinalu. Sada je na sve dodao i Adelajd 2023. godine, za savršen početak sezone i perfektnu pripremu za Australija open.