Sport

Bura od Karaburme do Valensije: Sprema li se Zvezdi nova kazna zbog "slučaja Topić"?

Posle sage oko Fakunda Kampaca koja i dalje traje, košarkaški klub Crvena zvezda našao se u novoj nevolji zbog administrativnih prestupa
Bura od Karaburme do Valensije: Sprema li se Zvezdi nova kazna zbog "slučaja Topić"?© Photo: Dusan Milenkovic/ATAImages

Slučaj Nikole Topića, jednog od najtalentovanijih srpskih košarkaša, dobio je nove epizode koje bi mogle da koštaju klub sa Malog Kalemegdana koji srlja iz greške u grešku.

Momak rođen 5. avgusta 2005. godine, sin nekadašnjeg trenera i legende Crvene zvezde Milenka Topića, trebalo je da pređe u FMP i nastupa za klub iz Železnika do kraja sezone.

Sportski direktor regionalnog prvenstva Milija Vojinović poništio je njegovu registraciju jer su crveno-beli napravili neshvatljivu grešku.

Rok za prijavu novih igrača bio je 5. januar, zbog čega je Zvezda dan ranije poslala Topića u FMP, ali ga je zadržala za evroligašku utakmicu sa Valensijom. Crveno-beli su gostovali kod Valensije 6. januara i mladi plejmejker se našao u sastavu tima, iako je već tada bio igrač "pantera".

Zbog toga je ABA liga poništila taj transfer uz obrazloženje da, očekivano, jedan košarkaš ne može istovremeno da bude član dva kluba, bez obzira što se takmiče u različitim takmičenjima.

"Prema Članu 13.10. Pravilnika o radu i takmičenju, bilo kom košarkašu neće biti dozvoljeno da igra istovremeno za dva različita kluba, iako učestvuju u različitim takmičenjima. Nikola Topić neće moći da igra ABA Ligu u sezoni 2022/2023", stoji u saopštenju ABA Lige.

Topić je ove sezone odigrao sedam utakmica u ABA ligi u dresu Crvene zvezde i ostvario je prosek od 3,4 poena po meču, a pored pozicije jedan, može i da igra na mestu beka.

On je jedan od najtalentovanijih igrača u svom godištu u Evropi, ali će do kraja sezone nastupati za OKK Beograd, saopštio je njegov menadžer Miško Ražnatović.

Klub koji je registrovan na Karaburmi, a svoje mečeve igra u hali "Mega fektori" u Braće Jerković, takmiči se u Košarkaškoj ligi Srbije (KLS) i trenutno zauzima 10. mesto sa sedam pobeda i devet poraza.

Nikola je u ponedeljak trenirao sa Zvezdom i več od utorka će se priključiti novim saigračima, ali ni tu nije kraj poprilično bizarnog slučaja. U sve se uključila i Valensija, koja je, ako je verovati španskim medijima, zatražila od Evrolige da ispita da li je Topić imao pravo da bude deo tima protiv "slepih miševa".

Zvezda je taj duel rešila u svoju korist rezultatom 77:75 i stigla do devetog trijumfa u elitnom takmičenju, zbog čega je Valensija odlučila da reaguje.

Španski klub je poslao pisani zahtev da bi se pojasnio status mladog srpskog igrača, tačnije da li je on u tom trenutku imao validan ugovor sa Crvenom zvezdom.

Odluka ABA lige znači da mladi košarkaš nijednog trenutka zvanično nije bio igrač FMP i da je bio Zvezdin sve do realizacije transfera u OKK Beograd u utorak.

S druge strane, po pravilniku Evrolige klubovi imaju rok od 48 sati od završetka utakmice da podnesu protest na zvanični zapisnik utakmice, što je u slučaju Valensije isteklo u nedelju uveče.

Pravilnik Evrolige za slučajeve u kojima tim u svojim redovima ima igrača kojeg ne sme da uvrsti u svoj sastav kaže da kazna varira od 30.001 do 280.000 evra, preko registrovanja utakmice 20:0 do diskvalifikacije iz takmičenja.

Crveno-beli, koji imaju dovoljno problema oko Kampaca koji do marta ne može da nastupa u Evroligi, takmičenje u Evropi nastavljaju u utorak, kada od 19 časova dočekuju Real Madrid.

image