Sport

Zvezda se ponadala, ali je Tavares spustio rampu – Real slavio u Beogradu

Zvezda imala snage samo za pola četvrtine, uspela i da zabrine "kraljeviće", ali je Edi Tavares ipak bio preveliki zalogaj za crveno-bele
Zvezda se ponadala, ali je Tavares spustio rampu – Real slavio u Beogradu© Dusan Milenkovic/ATAImages

Košarkaši Crvene zvezde doživeli su poraz od Real Madrida rezultatom 79:59 u 18. kolu Evrolige.

Izabranici Duška Ivanovića nisu uspeli da naprave iznenađenje najviše zahvljujući neverovatnom Ediju Tavaresu, iako su u trećoj četvrtini napravili preokret i ozbiljno zabrinuli desetostrukog šampiona Evrope.

Zvezda sada ima po devet pobeda i poraza i nalazi se na 10. poziciji na tabeli, dok je Real sada prvi sa skorom 12-6.

Srpski i regionalni šampion nije dobro krenuo protiv Reala i odmah se našao u zaostatku. Edi Tavares je dominirao pod obručima, postigao prvih pet od osam poena gostiju i počela je da raste prednost gostiju.

Nemanja Nedović jedini je bio raspoložen u redovima crveno-belih i koliko-toliko održavao svoj tim, ali je "kraljevski klub" već početkom drugog dela imao (do tada) maksimalnih +14.

Srećom, tada je Ivanović u igru ubacio Ognjena Kuzmića, što je dovelo do toga da se razigra drugi Zvezdin centar – Filip Petrušev. Nedović je nastavio da pogađa (ubacio četiri trojke iz isto toliko pokušaja) i istopio zaostatak.

Na odmor se otišlo rezultatom 34:38, da bi Zvezda velikom serijom otvorila treći kvartal. Sve je funkcionisalo u tim trenucima, Stefan Marković je sve radio na terenu, a španski igrači se potpuno izgubili.

Srpski tim je preokrenuo, na tribinama je "gorelo" i činilo se da Zvezda može da izdrži. Međutim, dozvolili su Tavaresu da se ponovo "upali" u finišu tog perioda i to se odmah osetilo na semaforu.

Džanan Musa je rezultatski vratio svoju ekipu u igru, a korpulentni centar serijom ofanzivnih skokova i poena odveo Real na +10.

Zvezda je tada ostala bez goriva, Madriđani se nisu zaustavljali i u poslednjoj četvrtini došli do ubedljivog trijumfa.

Spomenuti Tavares je bio ubedljivo prva figura meča, završio ga je sa 17 poena (7/8 iz igre, 3/4 slobodna bacanja) i 12 skokova, od kojih je čak sedam bilo u fazi napada, uz tri asistencije i četiri blokade. Najefikasniji je bio Musa sa 19 poena, dok je 12 dodao Kornelije.

U redovima Zvezde najbolji je bio Nedović sa 18 poena, jednim više od Petruševa.

Zvezda u sledećem kolu, već za dva dana dočekuje Monako, dok Real gostuje kod Albe u Berlinu.

Standings provided by Sofascore
  • 10. jan 2023 • 20:48

    20:48

    40' Kraj utakmice, Zvezda izgubila od Reala 79:59!

    Edi Tavares je bio preveliki zalogaj za crveno-bele, nosio je Real do pobede rezultatom 79:59.

  • 20:39

    36' Tavares, Tavares, Tavares...

    Niko mu ništa ne može. Novi ofanzivni skok, novi faul i Real lagano korača ka trijumfu.

  • 20:35

    34' Zvezda ostala bez goriva

    Sada ništa više ne funkcioniše u igri srpskog i regionalnog šampiona. Real ne spušta nogu sa papučice gasa i ima ubedljivo vođstvo. Rezultat je 51:66.

  • 20:29

    32' Rodrigez poenima otvara poslednju deonicu

    I dalje je u igri Tavares i kompletan fokus je na njemu. To koristi Ćaćo Rodrigez i poenima otvara poslednju deonicu.

  • 20:20

    Kraj treće četvrtine: Crvena zvezda – Real Madrid 51:57

    Edi Tavares se ponovo "upalio" i počeo da dominira u reketu. Sve je išlo preko njega, a Zvezda nije imala nikakvih rešenja. Srljali su srpski igrači i dozvolili da se nađu u velikom minusu za samo dva minuta (51:57).

  • 20:18

    28' Velika borba u hali "Aleksandar Nikolić"

    Probudio se Tavares nakon nekoliko žutih minuta, ali na drugoj strani fantastično igra Filip Petrušev. Centar Zvezde je istrčao kontru i lagano položio, ima 17 poena, a utakmica je u potpunom egalu – 49:49.

  • 20:17

    26' Musa usporio seriju crveno-belih

    Tribine eksplodiraju kada god igrači Zvezde poentiraju, a u trećoj četvrtini retko kada promašuju. Ipak, Musa je pogodio trojku i usporio seriju rivala za 47:45.

  • 20:08

    23' Zvezda vodi protiv Reala!

    Nastavlja se velika serija Zvezde. Sa 6:0 su crveno-beli počeli treću deonicu, igraju sjajno u odbrani i napravili su preokret. Rezultat je 40:38.

  • 20:05

    22' Nedović za izjednačenje!

    Mnogo bolje Zvezda otvara nastavak igre, prvo je iz odbitka pogodio Petrušev, a onda je nedović položio za izjednačenje – 38:38.

  • 20:04

    21' Počela treća četvrtina

    Ivanović je odlučio da napravi malu promenu početkom drugog poluvremena i na parketu se našao Kuzmić.

image