Sport

Odličan žreb za Novaka u Melburnu – Kirjos i Rubljov "mine", ali su izbegnuti Medvedev i Nadal

Pred pohod ka jubilarnoj, desetoj tituli u Melburn parku, Novak Đoković je dobio odličan žreb i ima velike šanse da se nađe u završnici turnira
Odličan žreb za Novaka u Melburnu – Kirjos i Rubljov "mine", ali su izbegnuti Medvedev i NadalGetty © Graham Denholm / Stringer

Najbolji srpski teniser Novak Đoković imao je sreće prilikom izvlačenja parova na predstojećem Australijan openu koji je na programu od 16. do 29. januara.

Đoković, koji je postavljen za četvrtog nosioca, smešten je u istu polovinu kostura sa Kasperom Rudom, sa kojim može da se sastane u projektovanom polufinalu. To znači da je sve do finala izbegao dvojicu najvećih rivala – Danila Medvedeva i Rafaela Nadala.

Novak nastup na omiljenom grend slemu počinje od Roberta Karbaljesa Baene, dok ga u drugoj rundi očekuje pobednik susreta Uga Delijena i kvalifikanta.

U prvom delu njegovog žreba nalazi se i Laslo Đere sa kojim može da se sastane u trećem kolu. Međutim, da bi do toga došla, Đere će prvo morati da eliminiše kvalifikanta, a onda i Grigora Dimitrova ili Aslana Karaceva.

Pablo Karenjo Busta je projektovani rival u četvrtoj rundi, dok ga u četvrtinalu, prema listi nosilaca, čeka Andrej Rubljov. Ipak, ne bi bilo iznenađenje da se u toj fazi turnira sastane sa Nikom Kirjosom ili Holgerom Runeom, koji vrebaju iznenađenje.

Australijanac obožava da igra pred svojim navijačima, dok će Norvežaninu već na startu turnira izazivač biti naš Filip Krajinović.

S druge strane, Rubljov počinje blokbasterom sa Dominikom Timom, dobitnikom specijalne pozivnice, i već tada možemo očekivati iznenađenje.

Kasper Rud projektovani je Novakov protivnik u polufinalu, Norvežaninu u četvrtfinalu ide Fric, a u tom delu žreba su i Davidovič Fokina, Beretini, Zverev… Tu se nalazi i Miomir Kecmanović, koji u prvoj rundi igra sa kvalifikantom, zatim sa pobednikom duela Džang – Šelton, dok bi u potencijalnoj trećoj rundi za rivala imao Frica.

Sa druge strane, sreća nije pogledala Rafu Nadala, koji iako prvi nosilac, nije i najveći favorit na Ozi openu.

Španac svoj nastup počinje od levorukog Britanca Džeka Drejpera, a potom čeka pobednika susreta Brendona Nakašime i Makenzija Makdonalda. Ukoliko preskoči prve dve prepreke, sledeće ime na listi je Jošihito Nišioka, a onda i Karen Hačanov ili Frensis Tijafo.

Četvrtfinale u ovom delu kostura moglo bi da bude repriza prošlogodišnjeg finala, ako Nadal i Danil Medvedev potvrde status favorita.

Ruski igrač je u naletu, popravio je formu u odnosu na prošlu sezonu i od njega se mnogo očekuje u Melburnu. Nastup počinje od Markusa Đirona, dok će mu u početku najveći izazivači biti Sebastijan Korda, Hubert Hurkač i Denis Šapovalov. Kanađanin na startu turnira igra protiv našeg Dušana Lajovića.

Drugu polovinu tog dela žreba "nosi" Stefanos Cicipas, koji bi u eventualnom četvrtfinalu mogao da igra sa Feliksom Ože-Alijasimom.

Australijan open je na programu od 16. do 29. januara, igra se za nagradni fond 57.630.000 dolara, a titulu brani spomenuti Nadal.

image