Partizan "rafalnom paljbom" razbio Baskoniju - 18 razlike uz blistavog Trifunovića

Crno-beli su izgubili u prvom ovosezonskom susretu protiv španskog tima, ali su im u drugom sve naplatili i ostvarili ubedljiv trijumf

Košarkaši Partizana upisali su novu evroligašku pobedu, pošto su se nakon nedavnog poraza od Makabija brzo oporavili i ubedljivo savladali Baskoniju u Beogradu - 83:65.

Ekipa Željka obradovića kontrolisala je dešavanja na meču od samog početka utakmice i tako uspela da stigne do devetog trijumfa u Evroligi ove sezone, ovaj put sa čak 18 poena razlike.

Partizan je furiozno otvorio meč i ubacio 29 poena gostima iz Baskije koji nisu znali šta ih je snašlo. Samo u tom periodu su ubacili pet trojki, a Janis Papapetru je za 10 minuta već bio na učinku od 10 poena.

U takvom odnosu snaga, Baskonija nije mogla da se nosi i već tada je imala 12 poena zaostatka. U drugoj četvrtini je ta prednost crno-belih išla i do "plus 19", koji su u trećoj četvrtini pretili da se pretvore u egal utakmicu.

Nakon serije 17:4, uspela je Baskonija da se spusti na samo šest poena razlike, ali to je bilo najviše što su mogli. Obradovićevi puleni su uz pet poena Kevina Pantera u nizu uspeli da se vrate na dvocifrenu prednost, a u poslednjoj deonici su se i njihove šuterske ruke "opustile".

Baskonija je ponovo nailazila na "zid" pod košem crno-belih, a treća trojka Uroša Trifunovića "zaokružila" je rezultat na 78:58 na tri minuta do kraja utakmice. Već tada su navijači u Beogradskoj areni mogli da polako slave važnu pobedu Partizana.

U timu Partizana, najefikasniji bio je 23-godišnji Uroš Trifunović koji je ubacio 15 poena, uz tri pogođene trojke. Još čak petorica igrača bila su dvocifrena - Janis Papapetru sa 13, Kevin Panter sa 12, Matijas Lesor sa 11 i Dante Egzum i Jam Madar sa po 10.

U Baskoniji je najbolji bio bivši kapiten Partizana Vanja Marinković sa 16 poena, koji nije imao pravu podršku. Najbolji poenter nakon njega u gostujućem timu bio je Stiven Enoh sa devet.

13. jan 2023 • 22:21

Partizan pobedio Baskoniju 83:65

Čak 18 poena razlike za crno-bele, za njihovu devetu pobedu u sezoni. Odlična partija domaćeg tima u Beogradskoj areni.

35' - Spor početak četvrte četvrtine (73:57)

Par jeftinih poena je primio Partizan u ovoj četvrtini, uz tek šest postignutih. Istina, i dalje je velikih 16 poena razlike, ali crno-beli se opuštaju u napadu, dok su bonus već iskoristili.

Kraj treće četvrtine, Partizan vodi 67:50

Partizan ide ka pobedi, ponovo su stekli sigurnost i 17 poena prednosti. Bilo je šest razlike u jednom trenutku, ali crno-beli su odlično odigrali u finišu kada su ponovo uspeli da zatvore prilaze svom košu.

25' - Panter vraća Partizan na "plus 12" - 55:43

Konačno trojka Pantera, u pravi čas, za ponovo onih 12 poena prednosti.

Bila je Baskonija ozbiljno prišla i pretila da do kraja istopi prednost crno-belih, ali uspevaju da Panterovom serijom od pet poena stignu do veće prednosti.

Poenteri u prvih 20 minuta

Papetru 10 poena, Trifunović osam, Avramović sedam, a Egzum, Lesor i Madar imaju po šest. Crno-beli šutiraju 8/13 za tri poena.

U Baskoniji Vanja Marinković ima 11 poena, Tompson šest, Sedekerskis pet, a Enoh i Giedraitis po četiri.

Kraj poluvremena - 47:36 za Partizan

Bilo je 45:26 posle 15 minuta igre, tako da je velika šteta što crno-beli odlaze na poluvreme sa "samo" 11 poena razlike.

Posle 16 poena u prvih pet minuta četvrtine, Partizan je ubacio samo još dva poena do kraja poluvremena. Baskonija je uspela da se malo vrati u igru i napravi seriju 10:2.

15' - Rapsodija Partizana - 45:26

Fantastičan meč u napadu za Partizan, čak 43 ubačena poena za samo 15 minuta. Od toga, osam ubačenih trojki iz 11 pokušaja. Sve funkcioniše sjajno u napadu, doduše bilo je nekoliko lako dopuštenih trojki sa druge strane.

Ali ne može Željko Obradović nikako biti nezadovoljan prednošću od 19 poena.

Kraj prve četvrtine - Partizan moćan, 12 poena razlike

Imao je Partizan 27:12 nakon devet minuta igre, ali pet primljenih poena su to ublažili. Ipak, Janis Papapetru nakon dve ubačene trojke uspeva da postigne koš u poslednjoj sekundi prve četvrtine.

Grk je već na 10 poena na ovom meču i Partizan ima "plus 12". Baskonija se nije snašla na startu utakmice...

7' - Čak 10 poena prednosti za Partizan

Prvi put dvocifrena razlika, crno-beli vode 22:12 posle trojke Papapetrua! To je četvrta trojka za domaće, pošto je i Uroš Trifunović ubacio dve takve.

Sjajan start crno-belih uz dobro branjenje sopstvenog obruča.

4' - Prva trojka Partizana, 9:6

Baskonija otvara meč sa dve trojke, a poznati su kao tim koji najviše šutira za tri poena u Evroligi - čak 29 puta po meču u proseku.

Ali umeju i crno-beli da uzvratek, konkretno Uroš Trifunović iz levog kornera, za veliki aplauz. Nakon toga i Lesor pod košem uspeva da donese nove poene.

1' - Počela je utakmica u Areni, Partizan ima prvi napad

Petorka Partizana: Avramović, Papapetru, Panter, Lesor i Trifunović.

Za Baskoniju igraju Dijez, Tompson, Kocar, Giedraitis, Marinković.

Ovako izgleda tabela Evrolige

Partizan je 11. sa skorom 8-10, dok je Baskonija na visokom šestom mestu sa učinkom 11-7.